Porošenko podpísal zákon o protiruských sankciách

SITA TA3
10.9.2014 12:14

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu podpísal zákon o sankciách proti osobám a spoločnostiam, ktoré podporujú aktivity proruských separatistov na východe krajiny. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax. Ukrajinský parlament legislatívu schválil minulý mesiac. Podľa zoznamu, ktorý pripravila vláda v Kyjeve, môže sankcie za "financovanie terorizmu" zasiahnuť 172 občanov Ruska a iných krajín a 65 ruských firiem vrátane plynárenského gigantu Gazprom.

Sankcie v podobe zmrazenia účtov alebo zákazu vstupu na územie majú pokrývať všetky oblasti vzťahov Ukrajiny s východným susedom, od obchodu a podnikania po kultúru a cestovný ruch. Počíta sa tiež so zákazom prepravy ruských tovarov cez Ukrajinu a jej vzdušný priestor.

O sprísnení protiruských sankcií za postoj Moskvy voči Ukrajine rozhoduje v stredu aj Európska únia. Členské štáty EÚ už rozšírené sankcie proti Moskve schválili, zatiaľ ich však neuviedli do platnosti, aby mohli zhodnotiť, či sa dohodnuté prímerie na východe Ukrajiny dodržiava. Zavedenie sankcií si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členských krajín, niektoré však preferujú diplomatické riešenie. Proti prijatiu ďalších sankcií sa stavia Slovensko, Česko, Rakúsko, Taliansko aj Maďarsko, silnú podporu zas majú v pobaltských krajinách a v Poľsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok