Objavili vrak britskej polárnej výskumnej lode z 19. storočia

TASR TA3
9.9.2014 22:36

Vrak jednej z dvoch britských výskumných lodí, ktoré sa pred vyše 160 rokmi stratili v Severnom ľadovom oceáne, objavili v nedeľu kanadskí bádatelia. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kanadského premiéra Stephena Harpera.

Plachetnice HMS Erebus a HMS Terror boli v roku 1844 vybavené lodnou vrtuľou a o rok neskôr sa zúčastnili arktickej výpravy pod velením britského výskumníka Johna Franklina. Obe sesterské plavidlá však počas expedície uviazli v ľade pri Ostrove kráľa Williama a posádka ich opustila.

Podľa vyjadrenia Harpera zatiaľ nie je jasné, o ktorú z dvojice lodí ide. Obrazový materiál, ktorý vyhotovilo podmorské pátracie zariadenie, však poskytuje dostatočné informácie na identifikáciu.

Franklin sa so svojou 128-člennou posádkou pokúšal objaviť severozápadnú námornú cestu cez Severný ľadový oceán, ktorá spája Atlantik s Pacifikom. Zmiznutie lodí vyvolalo rozsiahlu záchrannú akciu, ktorá trvala v rokoch 1848-1859 a vyústila v objavenie tohto dlho hľadaného prejazdu.

HMS.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok