Apple predstavil nové väčšie iPhony 6

TASR
9.9.2014 20:54

Apple stavia v konkurenčnom boji na trhu s inteligentnými telefónmi na iPhone s výrazne väčším displejom. Koncern dnes podľa očakávania predstavil dva nové modely iPhone 6 a iPhone 6 Plus so 4,7- respektíve 5,5-palcovým displejom (12 a 14 centimetrov). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Apple predstavil nové väčšie iPhony 6
SITA/AP

"Sú väčšie, sú oveľa väčšie," uviedol šéf predaja Apple Phil Schiller na prezentácii v sídle spoločnosti v kalifornskom meste Cupertino.

Konkurenčné smartfóny s operačným systémom Android majú väčšie displeje už dlho. Apple sa dlho bránil tomuto trendu. Koncern to zdôvodňoval horšou kvalitou obrazu na väčších displejoch rovnako ako nevyhnutnosťou jednoduchého ovládania telefónu jednou rukou.

Nové iPhony sú so 6,9 milimetra a 7,1 milimetra o niečo tenšie ako predchádzajúci iPhone 5s. Procesor A8 má byť o 25 % rýchlejší a baterka by mala mať výrazne väčšiu výdrž. Väčší iPhone má rozlíšenie 1920 x 1080 bodov.

Koncern tiež predstavil platobný systém Apple Pay, ktorý umožňuje platenie novým iPhonom 6. Podľa očakávania využíva štandard NFC. Apple zdôraznil, že nebude zbierať žiadne údaje týkajúce sa napríklad kde, čo a za koľko užívateľ služby nakúpil. Apple uviedol ako partnerov veľkých prevádzkovateľov platobných kariet, ako sú Mastercard, Visa a American Express rovnako ako viacero amerických bánk.

Apple okrem toho predstavil dlho očakávané inteligentné hodinky. Je to prvý nový produkt koncernu, odkedy na jeho čele stojí Tim Cook. "Veríme, že tento prístroj redefinuje, čo ľudia očakávajú od tejto kategórie výrobkov," uviedol na prezentácii Cook. Apple vzhľadom na malý displej vyvinul úplne nové ovládanie. Hodinky majú okrem iného zbierať informácie o zdravotnom stave užívateľa a ukazovať krátke správy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok