Školy dostanú všetkých asistentov, o ktorých žiadali

SITA
9.9.2014 16:08

Požiadavky škôl, ktoré žiadali o asistentov učiteľa pre deti so zdravotným postihnutím, splní ministerstvo školstva od začiatku tohto školského roka na 100 percent.

Školy dostanú všetkých asistentov, o ktorých žiadali
SITA

Na tlačovej konferencii to oznámil predseda vlády Robert Fico spolu s ministrom školstva Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Asistenti budú pomáhať učiteľom v triedach v základných aj stredných školách.

Pôvodne mal rezort školstva uspokojiť požiadavky škôl v tomto roku na menej ako polovicu. Zriaďovatelia totiž žiadali o 1 640 úväzkov asistentov učiteľa, vyčlenené prostriedky 5,74 milióna eur však na to nestačili a mohli z nich zabezpečiť len 736 asistentov. Ako dnes oznámil Pellegrini, tento nedostatok sa im v dvoch vlnách podarilo odstrániť. K 1. septembru najprv získali ďalšie dva milióny eur na dodatočných 769 úväzkov asistentov. K týmto peniazom pribudne ešte ďalších 350-tisíc eur. „Práve dnes finalizujeme rozpočtové opatrenie, ktorým sme zvýšili rozpočet o ďalších 350-tisíc eur, a tým môžeme vykryť aj zostávajúcich 135 požiadaviek na asistentov učiteľa,“ uviedol dnes šéf rezortu školstva. Dohromady tak pôjde v roku 2014 na asistentov pre zdravotne znevýhodnené deti 8,09 milióna eur. Rovnaká suma bude podľa Pellegriniho vyčlenená na tento účel aj v roku 2015.

Minister hovorí, že na pozíciách asistentov učiteľa by mohli pôsobiť absolventi pedagogických škôl. „Budem veľmi rád, ak týmto otvárame priestor práve pre začínajúcich pedagógov, aby tak vošli do školského systému a postupne prešli z pozície asistenta na novouvoľnené miesto učiteľa,“ dodal minister.

Zabezpečenie väčšieho balíka peňazí na asistentov učiteľa je jedno z 15 opatrení sociálneho balíčka, ktoré strana Smer-SD predstavila ešte v júni na pracovnom sneme. Medzi opatreniami je ešte napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, zavedenie minimálneho dôchodku, zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami či vlaky pre študentov a dôchodcov zadarmo. Ako dnes uviedol premiér Fico, zatiaľ ide o prvé opatrenie zo sľúbeného sociálneho balíčka, ktoré vláda plní. „Chceme všetky tieto záväzky naplniť do bodky, ako sme to sľúbili,“ povedal predseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok