Holandské vyšetrovanie naznačilo, že boeing zostrelila nad Ukrajinou raketa

TASR TA3
9.9.2014 11:55

Malajzijské civilné dopravné lietadlo sa na Ukrajine zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov". Vyplýva to z dnes zverejnenej predbežnej správy Holandskej bezpečnostnej rady (OVV), informovala agentúra DPA.

Správa OVV nehovorí o tom, že Boeing-777 zostrelila raketa, ani o tom, kto môže byť za tragédiu zodpovedný, napísala agentúra AP.

"Poškodenia zaregistrované v prednej časti lietadla, ako sa zdá, naznačujú, že lietadlom prenikol vysoký počet vysokoenergetických predmetov zvonku lietadla. Je pravdepodobné, že toto poškodenie malo za následok stratu štrukturálnej integrity lietadla, čo viedlo k rozpadu počas letu," uvádza sa v správe OVV, ktorú poverili vedením medzinárodného vyšetrovania. Kompletnú správu by mala zverejniť do jedného roka od tragédie.

"Počiatočné výsledky vyšetrovania ukazujú na externú príčinu pádu MH17. Bude potrebný ďalší výskum, aby sa presnejšie určila príčina. Holandská bezpečnostná rada sa domnieva, že v nasledujúcom období budú k dispozícii ďalšie dôkazy pre vyšetrovanie," uviedol šéf OVV Tjibbe Joustra.

Z dôvodu pokračujúceho konfliktu medzi separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny vyšetrovatelia OVV nenavštívili oblasť, kde sa nachádzajú trosky lietadla.

"Podrobné skúmanie štrukturálneho poškodenia pokračuje. Forenzné skúmanie sa vykoná, keď budú trosky vyzdvihnuté," píše sa v správe.

Vyšetrovatelia podľa AP dosiaľ študovali fotografie z miesta nešťastia, radarové údaje a informácie z čiernych skriniek. Naznačujú, že nedošlo k technickej chybe, ktorá by mohla spôsobiť rozlomenie lietadla.

Podľa OVV hlasový záznamník v kokpite "neodhalil známky akýchkoľvek technických porúch alebo núdzovú situáciu... V kokpite neboli počuť ani varovné zvuky, ktoré by poukazovali na technické problémy".

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla - v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Z 298 ľudí na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.

Podľa Washingtonu a Kyjeva zostrelili lietadlo ruskou raketou separatisti, ktorí na východe Ukrajiny bojujú proti vládnym silám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok