Ruské stíhačky provokovali kanadskú fregatu pri pobreží Ukrajiny

SITA TASR
9.9.2014 07:42

Kanadská vláda v pondelok tvrdými slovami odsúdila nedeľňajší incident v Čiernom mori, kde podľa Ottawy tri ruské lietadlá provokovali kanadskú bojovú loď, ktorá sa zúčastňuje na misii NATO v regióne.

Ruské stíhačky provokovali kanadskú fregatu pri pobreží Ukrajiny
SITA/AP

Kanadský rezort obrany síce priznal, že ruské stroje vrátane dvoch stíhačiek Suchoj Su-24 nepredstavovali pre jej plavidlo HMCS Toronto pri kontakte pri južnom pobreží Ukrajiny "žiadnu hrozbu", no ich manévre označil za "zbytočne provokatívne a riskujúce ďalšiu eskaláciu napätia v regióne".

Minister obrany severoamerickej krajiny Rob Nicholson v tejto veci označil účasť lode na "uisťovacích" manévroch NATO za dôsledok opatrení podniknutých v reakcii na "vojenskú agresiu" režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a na "inváziu Ukrajiny". Fregata s 250 námorníkmi a americkými helikoptérami typu Sea King vyplávala z Kanady ešte koncom júla.

Rusko a Kanada sa do sporu dostali ešte v auguste. Najprv kanadské zastupiteľstvo v rámci reakcie na zadržanie ruských výsadkárov na Ukrajine chcelo na twitterovom konte poučiť Rusov z geografie. Zverejnili tak grafiku mapky východnej Európy, na ktorej je veľkým písmenami na ruskom území v červenej farbe napísané Rusko, pričom modrou farbou odlíšili ukrajinské územie s nápisom Nie Rusko. Mapku zverejnili v podobe spred marca, kedy Rusi pričlenili dovtedy ukrajinský polostrov Krym.

Práve na tento detail prostredníctvom svojho konta zareagovalo stále ruské zastupiteľstvo pri NATO. Ich mapka čiernomorského regiónu zaradila Krym do územia Ruska s odkazom: "Pomáhame našim kanadským kolegom, aby dohnali súčasnú geografiu Európy".

Moskva zakontrovala rutinou

Moskva  odmietla tvrdenie, že tri ruské vojenské lietadlá preleteli nad kanadskou vojnovou loďou v Čiernom mori. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov pre agentúru ITAR-TASS povedal, že stroje typu Su-24 a An-26 iba vykonávali plánovaný rutinný let v oblasti.

"Trasa lietadiel ruských vzdušných síl pretínala oblasť, kde sa nachádzala kanadská loď Toronto, ale nepriblížili sa k zahraničnej vojnovej lodi. Všetky lety boli a sú vykonávané v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami na využívanie vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami," dodal Konašenkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok