WHO: V Libérii čoskoro pribudnú tisíce prípadov eboly

SITA TA3
8.9.2014 23:14

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva v Libérii v nasledujúcich troch týždňoch tisíce ďalších prípadov smrteľnej choroby ebola. Šírenie vírusu je podľa WHO veľmi rýchle a nové prípady narastajú exponenciálne.

WHO: V Libérii čoskoro pribudnú tisíce prípadov eboly
SITA/AP

Konvenčné opatrenia na zastavenie šírenia eboly sú doposiaľ neúčinné, konštatovala WHO. Organizácia predpokladá, že najväčšími zdrojmi nákazy sú taxíky a rikše, ktorými sa chorí ľudia prevážajú. Libéria tiež nemá dostatok zdravotníckych zariadení na liečbu nakazených a niektoré nemocnice ich dokonca odmietajú prijímať. Organizácie podieľajúce sa na boji s ebolou by mali podľa WHO svoje úsilie zvýšiť až štvornásobne, inak sa bude choroba nekontrolovateľne šíriť ďalej.

Libéria má najviac prípadov, ktorých počet dosahuje 1871. Ebole tu podľahlo 1089 ľudí. Celkovo sa v Guinei, Libérii a Sierre Leone do piatku podľa WHO nakazilo najmenej 3944 ľudí, z ktorých 2097 ochoreniu podľahlo. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok oznámil vytvorenie špecializovaného "krízového centra" v New Yorku, ktorého úlohou bude zastaviť šírenie nákazy v priebehu šiestich až deviatich mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok