Porošenko: Krajiny NATO dodajú Ukrajine moderné zbrane

SITA
8.9.2014 21:58

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok oznámil, že Kyjev sa dohodol s viacerými členskými krajinami NATO na priamych dodávkach zbraní na Ukrajinu. Informovala o tom ruská agentúra RIA Novosti citujúca prezidentské stanovisko.

Porošenko: Krajiny NATO dodajú Ukrajine moderné zbrane
SITA/AP

"S viacerými krajinami NATO bola uzavretá dohoda o priamych dodávkach moderných zbraní, ktoré nám pomôžu obrániť sa a zvíťaziť," uvádza sa podľa agentúry v stanovisku. Poradca Porošenka v nedeľu v Kyjeve uviedol, že Ukrajina sa na summite NATO vo Walese dohodla na dodávkach zbraní a zaslaní vojenských poradcov s piatimi členmi aliancie. Malo by ísť o Spojené štáty, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a Nórsko, štyri z nich dohodu však následne popreli.

Porošenko navštívil vo štvrtok a piatok summit aliancie, kde sa stretol s podporou jej lídrov. NATO ako organizácia síce zbrane Ukrajine neposkytne, no jednotlivé členské krajiny tak môžu urobiť. Severoatlantická aliancia prisľúbila Ukrajine konkrétnu pomoc zameranú na zlepšenie bezpečnosti krajiny. Ide o pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, logistike, pri reforme obranného sektoru ale aj pri liečbe zranených v súčasnom konflikte. Pomoc dosiahne hodnotu približne 15 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok