Pápež prijal rezignáciu hlavy írskej katolíckej cirkvi

SITA
8.9.2014 16:33

Pápež František v pondelok prijal rezignáciu šéfa írskej katolíckej cirkvi, kardinála Seána Bradyho. Tlak na jeho odstúpenie sa stupňoval už dlhšie pre početné prípady zneužívania detí zo strany írskych duchovných.

Pápež prijal rezignáciu hlavy írskej katolíckej cirkvi
SITA/AP

Brady oznámil svoj plán rezignovať ešte v auguste krátko predtým, ako mal dosiahnuť vek 75 rokov. Ide o štandardnú procedúru, keďže kardináli po dosiahnutí tohto veku musia pápeža požiadať o odstúpenie. Ten ich následne môže odvolať, môže ich však aj ponechať vo funkcii.

Katolíckou cirkvou v posledných rokoch otriasajú množiace sa škandály okolo zneužívania mladistvých. Prípady zaznamenali v Spojených štátoch, Írsku, Austrálii, ale aj v Nemecku. Vatikán tvrdí, že každý rok dostáva asi 600 sťažností proti kňazom, ktorí údajne sexuálne zneužívali svojich veriacich. Väčšina z prípadov sa však neodohrala v súčasnosti, ale ešte v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Cirkev bola terčom kritiky najmä preto, že kňazov podozrivých z pedofilných praktík biskupi nezbavovali funkcií, ale ich len presúvali do iných diecéz. Pápež František po nástupe do funkcie na jar tohto roku sprísnil zákony týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí. Vatikán chce svoju legislatívu zosúladiť s medzinárodnými dohovormi, ktorých je signatárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok