Rusi sú presvedčení, že dokážu sami postaviť lode typu Mistral

SITA
8.9.2014 15:05

Ruská armáda je schopná postaviť vlastnú bojovú loď typu Mistral podobnú tej, ktorej dodávku do Ruska francúzska vláda minulý týždeň pozastavila. V pondelňajšom rozhovore pre ruskú spravodajskú televíziu Rossija 24 sa vyjadril minister obchodu a priemyslu Denis Manturov.

Rusi sú presvedčení, že dokážu sami postaviť lode typu Mistral
wiki

Podla jeho slov by skonštruovanie plavidla nebolo problémom, keďže proces výstavby lodí bol "medzinárodnou spoluprácou" a niektoré časti a "manévrovací systém boli ruské", cituje ho portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti. Francúzsky prezident Francois Hollande vo štvrtok stanovil politickú dohodu a dosiahnutie prímeria na Ukrajine za podmienky Paríža pre dodanie prvej bojovej lode typu Mistral Rusom.

Francúzska vláda v stredu oznámila, že pre nesplnenie podmienok predbežne nemôže do Ruska dodať prvú z dvoch objednaných lodí typu Mistral. Vo vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta sa uvádza, že udalosti na Ukrajine "idú proti základom bezpečnosti v Európe". Predaj plavidiel Mistral je dlhodobým problémom pre viaceré krajiny NATO, ktoré Paríž žiadali o zrušenie dodania plavidiel schopných pojať 700 vojakov, 16 vrtuľníkov a desiatky obrnených vozidiel. Loď Vladivostok mala doraziť do Petrohradu v októbri, druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove má prísť o rok neskôr. Dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavreli ešte v roku 2011, čo znamenalo historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok