Dalajláma: Nie je treba, aby som mal svojho nástupcu

TASR
8.9.2014 07:29

Najvyšší tibetský duchovný, 14. dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, sa domnieva, že by mal byť posledným tibetským dalajlámom, čím by sa ukončila stáročná tradícia tejto historickej himalájskej oblasti. Duchovný vodca to uviedol pre nedeľňajšie vydanie nemeckých novín Welt am Sonntag.

Dalajláma: Nie je treba, aby som mal svojho nástupcu
SITA

"Mali sme dalajlámu takmer päť storočí. Terajší 14. dalajláma je veľmi populárny. Skončime teda pri ňom," povedal tibetský duchovný. "Budhizmus v Tibete nie je závislý na jedinom človeku. Máme veľmi dobrú organizačnú štruktúru s vynikajúco vyškolenými mníchmi a učencami," dodal laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1989.

Tibet bol v roku 1951 anektovaný Čínou a dalajláma utiekol v roku 1959 po neúspešnom povstaní proti komunistickej nadvláde cez Himaláje do Indie, kde žije v exile dodnes. V roku 2011 sa vzdal svojich politických povinností a povýšili ho na premiéra tibetskej exilovej komunity. Stále však zostáva tvárou hnutia Tibeťanov.

Na otázku, či sa ešte niekedy bude môcť vrátiť do vlasti, odpovedal: "Áno, som si tým istý. Čína sa už nemôže ďalej izolovať, musí nasledovať globálne trendy smerom k demokratickej spoločnosti."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok