Identita Jacka Rozparovača po 126 rokoch odhalená: je ním Poliak Aaron Kosminski

TASR
7.9.2014 15:18

Po viac než storočí sa pomocou moderných technológií analýzy DNA podarilo definitívne určiť totožnosť sériového vraha prezývaného Jack Rozparovač, ktorý v roku 1888 v londýnskej štvrti Whitechapel brutálne zavraždil najmenej päť žien. Informovali o tom na svojej webovej stránke noviny Mail on Sunday.

Doktor Jari Louhelainen, docent molekulárnej biológie na Univerzite Johna Mooresa v Liverpoole, dospel na základe analýzy DNA zanechanej na šatke patriacej štvrtej obeti Catherine Eddowesovej k záveru, že Jack Rozparovač je v skutočnosti poľský žid Aaron Kosminski.

Šatku kúpil na aukcii podnikateľ Russell Edwards, ktorý sa fenoménu Jacka Rozparovača venuje a na budúci týždeň mu vyjde kniha s názvom Naming Jack The Ripper. Ten ju v roku 2011 odovzdal Louhelainenovi, analyzujúcemu dôkazy z miest činu dávnych zločinov.

Ukázalo sa, že šatku z miesta činu zobral policajt pre svoju manželku. Vedca prekvapilo, že za ten dlhý čas ju nikto nevypral. Mesiace výskumu, vrátane analýzy použitých farbív, preukázali, že šatka bola vyrobená vo východnej Európe začiatkom 19. storočia.

Porovnaním DNA zo šatky s DNA príbuzných obete a podozrivých páchateľov dospel Louhelainen k záveru, že sériovým vrahom bol vtedy 23-ročný Kosminski, ktorý žil so svojimi dvoma bratmi a sestrou len necelých 200 metrov od miesta, kde zavraždili tretiu obeť Elizabeth Stridovú. Stalo sa to v rovnakú noc ako vražda Eddowesovej.

Kosminski patril k trom hlavným "kandidátom" na Jacka Rozparovača. Hovorí sa, že bol kaderníkom vo Whitechapeli, čo je uvedené v prijímacích dokumentoch do chudobinca z roku 1890. Isté je však to, že bol vážne duševne chorý - pravdepodobne mal paranoidnú schizofréniu a trpel sluchovými halucináciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok