Odstávka plynu z Ruska je pravdepodobná, ale obavu z nej nemám, tvrdí Fico

TASR TA3
7.9.2014 13:05

Pravdepodobnosť toho, že kvôli pokračujúcim sporom dôjde začiatkom budúce roka k výpadku dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu do Európy, je pomerne veľká. Slovensko je však dobre pripravené a tejto situácie sa nemusí obávať, myslí si premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Ja nemám obavu. Nie je možné, aby odstávka plynu trvala tak dlho, že by sme nevydržali," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike. Pripomenul, že po predchádzajúcich skúsenostiach z krízy roku 2009 sa prijalo viacero opatrení, ako napríklad doplnenie zásobníkov a reverzné plynovodné prepojenia. "Máme zásoby na dlhé mesiace plus máme toky plynu zo západu," vyzdvihol.

Rusko a Ukrajina vedú už dlhé mesiace spor o ceny plynu. Prípadné zastavenie dodávok do Európy by však poškodilo obe krajiny, upozornil Fico. "Odstavenie plynu poškodzuje aj ukrajinskú aj ruskú stranu. Ruský plyn doručovaný do západnej Európy prináša obrovské zisky Gazpromu. Dá sa s tým nejaký čas hrať, ale dlhodobo určite nie," domnieva sa.

Zopakoval svoj názor, že sankcie voči Rusku kvôli konfliktu na Ukrajine poškodzujú aj európske ekonomiky, vrátane slovenskej. Napriek možnému spomaleniu rastu a nižším príjmom rozpočtu však trvá na tom, že vláda prijme už skôr avizované opatrenia ako výrazné zvýšenie minimálnej mzdy či bezplatné cestovanie vlakom pre dôchodcov a študentov.
"Môže sa stať, že naša ekonomika bude poškodená. Ale nemá to vplyv na naše rozhodnutie realizovať 15 rozhodnutí, ktoré sme prijali na našom sneme, tieto prijaté budú," avizoval šéf exekutívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok