Boje v Mariupole si vyžiadali prvú civilnú obeť od začiatku prímeria

TASR TA3
7.9.2014 07:23

Jedna žena prišla o život a ďalší traja ľudia utrpeli zranenia pri nočnom ostreľovaní na predmestí strategického prístavu Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa miestnej administratívy.

Tridsaťtriročná žena zabitá v Mariupole je podľa správ ukrajinských médií prvou civilnou obeťou od začiatku prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti v piatok podvečer.

Ukrajinské vládne sily sa v sobotu neskoro večer dostali pod vytrvalú delostreleckú paľbu na východnom predmestí Mariupolu, priemyselnej metropoly s 500.000 obyvateľmi na pobreží Azovského mora.

Z prvého vážneho prípadu porušenia prímeria sa navzájom obviňujú ukrajinskí vojaci a separatisti, ktorých jednotky sa priblížili k Mariupolu tento týždeň. Povstalci ráno obvinili vládne sily v oblasti Mariupolu, že na nich zaútočili z raketometov typu Grad a vyhlásili, že mesto čoskoro dobyjú.

Situácia v meste bola dnes od rána opäť pokojná.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakaov prisľúbil, že oblasti vyšle vojenské posily. "Mariupol je a zostane ukrajinský," napísal Avakov na Facebooku.

Ukrajina: Reportéri hlásia paľbu v blízkosti doneckého letiska

Z blízkosti letiska vo východoukrajinskom Donecku sa dnes ráno napriek platnému prímeriu ozývali silné explózie, oznámila agentúra AP.

Podľa agentúry Reuters sa ozývala zo severného predmestia Donecka paľba a z oblasti stúpal čierny dym. Mohutné výbuchy bolo počuť až vo vzdialenom centre Donecka, hlavnej povstaleckej bašte na východe Ukrajiny.

Bezprostredne nebolo možné overiť, kto je za ostreľovanie zodpovedný. Povstalci ale obvinili ukrajinskú armádu, že v rozpore s dohodnutým prímerím zaútočila na ich pozície v šiestich oblastiach, vrátane Doneckého letiska, pričom údajne zahynulo niekoľko ich bojovníkov.

Predstaviteľ vzbúrencov dnes pre agentúru Reuters uviedol, že v Donecku prebiehajú regulérne boje o vojenský komplex neďaleko letiska.

Donecké letisko - na rozdiel od väčšiny mesta - kontroluje posádka ukrajinskej armády, ktorá do piatkového uzavretia prímeria čelila takmer nepretržitým útokom proruských povstalcov.

Amnesty International: Obe strany konfliktu na Ukrajine páchajú vojnové zločiny

Obidve strany konfliktu na Ukrajine páchajú vojnové zločiny. Oznámila to dnes organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) a obvinila Rusko z podnecovania zločinov tým, že podporuje separatistických povstalcov.

"Všetky strany tohto konfliktu prejavili ľahostajnosť k životom civilistov a nehanebne porušujú svoje medzinárodné záväzky," uviedol generálny riaditeľ AI Salil Shetty, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

"Naše dôkazy potvrdzujú, že Rusko podnecuje konflikt, priamym zasahovaním aj podporovaním separatistov na východe Ukrajiny," dodal Shetty.

"Rusko musí zastaviť plynulý tok zbraní a ďalšej podpory pre povstalecké sily, ktoré sa závažným spôsobom podieľajú na hrubom porušovaní ľudských práv," uviedol šéf AI.

Obvinenia nasledovali dva dni po tom, čo ukrajinská vláda a proruskí separatisti podpísali dohodu o prímerí. V konflikte zahynulo od polovice apríla približne 2600 ľudí, oznámila OSN.

AI vyhlásila, že jej tím prieskumníkov na východe Ukrajiny zdokumentoval prípady nevyberavého ostreľovania, únosov, mučenia a vraždenia.

Organizácia tiež upozornila, že civilisti z oblastí miest Alčevsk, Doneck, Kramatorsk, Krasnyj Luč, Lysyčansk, Luhansk, Rubižne, Pervomajsk a Slovjansk zažili ťažké ostreľovanie ukrajinskými vládnymi silami.

"Ich svedectvá naznačujú, že útoky neboli cielené a zrejme išlo o vojnové zločiny," uviedla AI.
Podľa AI existujú takisto "dôveryhodné správy", že oddiely dobrovoľníkov operujúce popri ukrajinskej armáde podnikali únosy a bitky.

Ľudskoprávna organizácia obvinila aj separatistov z únosov, mučenia a zabíjania civilistov.
Pri jednom takomto incidente bol unesený duchovný, jeho dvaja synovia a dvaja farníci a únoscovia požadovali výkupné 50.000 dolárov. Povstalci mužov zabili skôr, ako mohlo byť výkupné zaplatené.

Podľa vyjadrení AI satelitné zábery ukazujú, že na východe Ukrajiny sa zhromažďujú ruské obrnené vozidlá a delostrelectvo, a to napriek popieraniu Moskvy, že je do konfliktu zapojená.

Zábery dokazujú, že od 13. do 19. augusta boli v rámci hraníc Ukrajiny vybudované nové delostrelecké pozície a že narástol počet vojenských vozidiel.

Protokol o prímerí na Ukrajine ráta s decentralizáciou krajiny a udelením osobitého štatútu Doneckej a Luhanskej oblasti

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok