Francúzski energetici plánujú pokračovať v projektoch na ruskom trhu

TASR
6.9.2014 20:52

Rusko a Francúzsko potvrdili záujem pokračovať v spolupráci v energetickej oblasti, napriek sankciám zo strany Európskej únie. Oznámilo to v týchto dňoch ruské ministerstvo energetiky. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Francúzski energetici plánujú pokračovať v projektoch na ruskom trhu
SITA

Podľa ministerstva obe strany v rámci 16. schôdzky rusko-francúzskej pracovnej skupiny o energetike "rokovali o spoločných projektoch v ropnom, plynárenskom a elektrárenskom sektore a potvrdili, že chcú pokračovať v spolupráci na súčasných, ako aj na budúcich projektoch".

V súvislosti s krízou na Ukrajine a sankciami voči Rusku šéf francúzskej ropnej firmy Total Christophe de Margerie počas týždňa pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung povedal, že "Európa by nemala pristúpiť na názor, že Rusko je nepriateľ".

"Ak Američania chcú konflikt eskalovať, z politických či historických dôvodov, je to ich rozhodnutie. Európania by však mali nájsť iný spôsob riešenia krízy. Nebol by som dobrý šéf, ak by som len kvôli súčasnej situácii zničil všetko, čo sme v Rusku dosiahli," povedal Christophe de Margerie.

Vzťahy medzi Ruskom a západnými štátmi sa zhoršili po tom, ako sa vyostrila situácia na východe Ukrajiny. Západ niekoľkokrát obvinil Rusko, že zasahuje do vnútorných záležitostí Ukrajiny a podporuje proruských separatistov.

V piatok 5. septembra sa veľvyslanci členských krajín EÚ dohodli na ďalšom sprísnení sankcií voči Rusku, ktoré by oficiálne mali byť schválené v pondelok. Tie by mali napríklad obmedziť prístup ruských zbrojárskych a ropných firiem na európske finančné trhy a oklieštiť prístup Moskvy k službám európskych energetických spoločností. Okrem toho by sa mali dotknúť aj spoločností patriacich ruskému plynárenskému koncernu Gazprom. Je však možné, že ak sa bude ďalej udržiavať prímerie dohodnuté medzi predstaviteľmi ukrajinskej vlády a proruskými separatistami a Rusko stiahne svojich vojakov z oblasti, sankcie schválené nebudú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok