Slovensko dá na armádu viac

TA3
6.9.2014 11:54

K akčnému plánu pripravenosti, na ktorom sa zhodli lídri vo Walese svojou mierou prispeje aj Slovensko. Do roku 2020 by sme mali na obranu vynakladať rovnako, ako európski členovia Aliancie.

Fico by sankcie odložil

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by prímerie dohodnuté na Ukrajine podporil odložením tretej vlny sankcií voči Rusku. Nový balík opatrení sa má schvaľovať v pondelok 8. septembra. "Podporme prímerie, ktoré dnes na Ukrajine je tým, že odložíme sankcie, pretože sú naozaj sankciami, ktoré nič nevyriešia. To je obrovský omyl, ak sa niekto domnieva, že zmenia niečo na bezpečnostnej situácii na Ukrajine," vyhlásil na dnešnom brífingu.

Sankcie dnes opätovne označil za kontraproduktívne a neriešiace problém na Ukrajine. "Prvá a druhá vlna sankcií ukázali skôr eskaláciu napätia," skonštatoval. Poukázal na to, že v ich dôsledku majú na Slovensku problém výrobcovia ovocia a zeleniny, niektoré mliekarenské a potravinárske spoločnosti, či firmy dodávajúce produkty pre hutníctvo. Slovensko preto na európskej pôde otvára aj tému kompenzácií. "Táto otázka je čím ďalej tým živšia na pôde EÚ."

Šéf kabinetu je spokojný so závermi rokovaní o ďalšej vlne sankcií, keďže sa podľa jeho slov Slovensku podarilo dosiahnuť svoje ciele na sto percent. Vyriešiť sa mal problém likvidity jednej z bánk na území SR (Sberbank Slovensko - pozn. TASR), rovnako aj obmedzenia ohľadne výrobkov tzv. dvojakého použitia. Fico priblížil, že bol problém s vývozom obrábacích strojov či nakladačov. Nemá sa preto schvaľovať zoznam výrobkov, ktoré nemožno do Ruska vyviezť, ale zoznam ruských firiem, ktorým ich nebude možné dodávať.

Predseda vlády verí, že všetky zainteresované strany vynaložia maximálne úsilie, aby sa prímerie, ktoré na východe Ukrajiny začalo platiť v piatok (5.9.), dodržalo čo najdlhšie a bolo predpokladom riešenia konfliktu na Ukrajine. Ten považuje za geopolitický súboj USA a Ruska o vplyv v krajine. "Jediná cesta, ako nájsť riešenie je taká, aby sa občania ruskej národnosti žijúci na Ukrajine dohodli s Ukrajincami a našli riešenie, ktoré bude umožňovať ich spolužitie, ale pri zachovaní suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny," zhrnul s tým, že o tom musia rozhodovať veľkí hráči.

Tlačová beseda predsedu vlády


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok