Francúzsko sa zapojí do boja proti Islamskému štátu

SITA
5.9.2014 19:56

Francúzsky prezident François Hollande v piatok oznámil, že jeho krajina vstúpi do vojenskej koalície pomáhajúcej v Iraku bojovať proti militantnej skupine Islamský štát, ak ju o to požiada tamojšia vláda.

Francúzsko sa zapojí do boja proti Islamskému štátu
SITA

Urobil tak počas tlačovej konferencie vo Walese, kde predstavitelia USA v rámci summitu NATO ohlásili zaangažovanie spojencov a iných partnerov do boja proti Islamskému štátu. Holande na otázku, či by sa mohli Francúzi podieľať na leteckých alebo pozemných operáciách v Iraku, odpovedal slovami, že Paríž už v tejto veci rokuje s partnermi, odmietol však prezradiť podrobnosti.

"Budeme vstupovať do koalície na žiadosť irackých orgánov a v súlade s medzinárodným právom, aby sme bojovali proti tejto teroristickej skupine? Odpoveď je áno," povedal Hollande pred novinármi. Islamský štát momentálne ovláda veľkú časť Iraku, kde USA začali proti skupine v auguste uskutočňovať nálety.

Čo sa týka oblastí pod kontrolou Islamského štátu v Sýrii, Hollande pripúšťa možnosť zásahov za účasti Francúzka pod podmienkou, že by z nich nemal prospech Západom zatracovaný režim prezidenta Baššára al-Asada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok