Slovensko vybuduje logistickú základňu pre potreby NATO

TASR TA3
5.9.2014 18:02

Slovensko plánuje na svojom území vybudovať logistickú základňu, ktorá bude slúžiť pre potreby NATO. Sídliť bude v Poprade. Po skončení summitu aliancie vo waleskom Newporte o tom informoval minister obrany Martin Glváč.

"Pán prezident vo svojom príhovore prisľúbil vybudovanie logistickej základne v Poprade pre potreby aliancie na našom území a to je jedna z konkrétnych aktivít," uviedol Glváč.

Podľa prezidenta SR Andreja Kisku by logistické centrum malo slúžiť aj na uskladnenie munície v prípade potreby zásahu NATO. "Sľúbili sme posilniť našu prítomnosť na veliteľstve v (poľskom) Štetíne. Potom sme ponúkli naše letisko Sliač a výcvikové stredisko Lešť pre potreby aliančných cvičení. Zároveň spolu s partnermi Vyšehradskej štvorky sa zaoberáme zintenzívnením spravodajstva ohľadom situácie na Ukrajine," doplnil Kiska. Slovensko bude taktiež školiť ukrajinských odmínovačov.

Okrem toho sa SR na summite zaviazala, že nebude znižovať rozpočet na obranu. "V reálnych číslach, teda v percentuálnom vyjadrení, to bude vyššia suma," konštatoval Glváč. Slovensko sa zaviazalo aj k tomu, že do roku 2016 bude dávať 20 percent z rozpočtu na obranu na modernizáciu a do roku 2020 pôjde na obranu 1,6 percenta HDP.
Ukrajine podľa Glváča ponúkla Slovenská republika zoznam spôsobilostí, z ktorých si môže vybrať.

"Slovensko bolo jednou z krajín, ktorá dala konkrétnu pomoc a konkrétne ju pomenovala. Aj dnes sme ponúkli balík, či už spôsobilostí, alebo možností pomoci pre Ukrajinu," dodal. Ministri obrany a zahraničných vecí by mali v najbližších dňoch odcestovať na Ukrajinu, kde budú o konkrétnej pomoci rokovať s ukrajinskou stranou.
Už vo štvrtok (4.9.) Glváč informoval, že Slovensko sa zapojí do novej misie NATO v Afganistane s názvom Resolute Support. Do podpornej misie by mala SR posielať po 65 vojakov v dvoch rotáciách ročne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok