Rusi oznámili úspešné predklinické testovanie vakcíny proti ebole

TASR
5.9.2014 07:19

Ruská vakcína proti vírusu ebola prešla úspešným predklinickým testovaním a je k dispozícii na použitie, oznámila vo štvrtok ruská ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová.

Rusi oznámili úspešné predklinické testovanie vakcíny proti ebole
SITA/AP

"Máme vakcínu, ktorá prešla veľmi úspešným predklinickým testovaním. Teraz čakáme na osvedčenie zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie, ale v zásade sme pripravení vakcínu použiť," uviedla Skvorcovová.

"Použijeme ju všade tam, kde je potrebná naša pomoc," citovala ministerku agentúra ITAR-TASS. Skvorcovová poznamenala, že ruská vakcína sa môže použiť spôsobom, akým to urobili Američania pri svojej experimentálnej vakcíne.

V USA sa vo štvrtok začali testy vakcíny proti ebole na 20 zdravých dobrovoľníkoch vo veku od 18 do 50 rokov. Prvé výsledky testovania preparátu VRC 207, ktorý spoločne vyvinuli americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIAID) a farmaceutický koncern GlaxoSmithKline, by mohli byť známe najskôr koncom roka 2014.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie si epidémia horúčky ebola, ktorá sužuje západnú Afriku od februára tohto roku, vyžiadala už vyše 1900 ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok