Rusko pripomína, že nesúhlasí s členstvom Ukrajiny v NATO

TASR
4.9.2014 11:27

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes opäť pripomenul nesúhlas Ruska s členstvom Ukrajiny v NATO a vyzval Spojené štáty, aby sa prestali pokúšať vnútiť tejto bývalej sovietskej republike svoje vlastné želanie.

Rusko pripomína, že nesúhlasí s členstvom Ukrajiny v NATO
SITA

Lavrov sa zmienil aj o skupine oponentov členstva Ukrajiny v NATO, medzi ktorými sú aj príslušníci ruskej menšiny. Upozornil, že úsilie niektorých ukrajinských politikov o dosiahnutie zmeny neutrálneho štatútu Ukrajiny je pokusom o "vykoľajenie snáh zameraných na iniciovanie vnútroukrajinského dialógu".

Šéf ruskej diplomacie upozornil, že časť ukrajinských politikov prišla s týmito výzvami krátko po tom, ako sa objavili možnosti riešenia konfliktu na Ukrajine - po telefonáte prezidentov Ukrajiny a Ruska Petra Porošenka s Vladimirom Putinom a po rokovaniach vo formáte colná únia-Ukrajina-EÚ i po zverejnení najnovšieho plánu ruského prezidenta na ukončenie krízy na Ukrajine.

Ruský minister narážal na rozhodnutie ukrajinskej vlády, ktorá 29. augusta zaslala do parlamentu návrh zákona na zrušenie neutrálneho štatútu Ukrajiny a na zmenu jej politickej orientácie na NATO.

Hnev Moskvy vyvolalo však zrejme aj vyhlásenie ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý v stredu na zasadnutí vlády zopakoval želanie svojej krajiny stať sa plnoprávnym členským štátom NATO.

Kyjev podľa Jaceňuka počíta s tým, že NATO mu udelí štatút osobitného partnera. "Partnera číslo jeden," dodal Jaceňuk, ktorý ale súčasne poznamenal, že "najsprávnejšie by bolo rozhodnutie aliancie o členstve Ukrajiny v NATO". Dodal, že kyjevská vláda očakáva, že aj USA udelia Ukrajine štatút kľúčového spojenca.

Jaceňuk tiež informoval, že kabinet navrhuje prijať novú štátnu obrannú doktrínu "s presnou definíciou, kto je agresor, kto je hrozbou". Ruská federácia má byť v doktríne označená za jediné ohrozenie a agresora, ktorý ohrozuje územnú celistvosť Ukrajiny, informovala v stredu agentúra ITAR-TASS.

Vo Walese sa dnes začal vrcholný summit NATO. Oficiálny program dvojdňovej schôdzky na najvyššej úrovni je zameraný na krízu na Ukrajine a ukončenie bojovej misie aliancie v Afganistane. Rokovať sa však bude aj o náraste vplyvu extrémistickej organizácie Islamský štát na Blízkom východe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok