Boko Haram systematicky zabíja mužov na severe Nigérie

TASR
4.9.2014 11:14

Islamistická teroristická skupina Boko Haram systematicky zabíja mužov v severnej Nigérii, aby presadila svoju vládu. Z oblasti už preto ušlo za týždeň vyše 26.000 ľudí. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne noviny Punch.

Boko Haram systematicky zabíja mužov na severe Nigérie
SITA

Militantné hnutie sa dostáva do potýčok s vojakmi v meste Bama v severonigérijskom štáte Borno už od minulého týždňa. Zahynulo pri nich vyše 180 ľudí, ako uvádza nigérijská armáda.

"Každý je terčom hnutia Boko Haram, ak je muž," uviedol senátor Ahmed Zanna, ktorý v Národnom zhromaždení zastupuje správnu oblasť štátu v názvom Centrálne Borno.

Štátny úrad pre krízové situácie má zaregistrovaných 26.391 utečencov z Bamy.

Svedkovia uviedli, že Boko Haram má teraz Bamu pod kontrolou, ale armáda túto správu poprela.

Boko Haram vyhlásila v auguste kalifát v meste Gwoza, približne 50 kilometrov od Bamy. Militantné hnutie, ktorého názov znamená "Západná výchova je hriešna", zabilo len tento rok na severe krajiny vyše 3000 ľudí.

Keď hnutie v roku 2009 prvýkrát začalo útočiť, zameriavalo sa väčšinou na kresťanov, pod zámienkou, že chce založiť islamský štát.

Od polovice roka 2013 zameriava táto militantná skupina svoje útoky na vládnych bezpečnostných agentov, ako aj na civilistov kresťanského a moslimského vierovyznania - útočí v ich domovoch, na trhoviskách, v nemocniciach a školách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok