Vodca al-Káidy oznámil jej rozšírenie do Indie

TASR
4.9.2014 09:42

Indická tajná služba vydala dnes varovanie pre niekoľko zväzových štátov po tom, ako vodca al-Káidy Ajman Zawahrí oznámil vytvorenie indickej vetvy svojej militantnej organizácie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dve indické televízne siete.

Vodca al-Káidy oznámil jej rozšírenie do Indie
SITA

Vodca al-Káidy oznámil svoj plán v 55-minútovom videoposolstve na internete v stredu. Vyzval v ňom moslimov na "džihád voči jej nepriateľom, na oslobodenie jej území, obnovenie jej zvrchovanosti a oživenie jej kalifátu", uviedla BBC.

"Al-Káidu na indickom subkontinente" povedie vodca jej výboru šaría v Pakistane, Ásim Umar. Podľa vyjadrenia Zawahrího sa al-Káida na rozšírenie do Indie pripravovala vyše dva roky. Nová skupina "je ovocím požehnaných, vyše dvojročných snáh spojiť mudžahídov na indickom subkontinente do jediného celku", citovala ho agentúra Associated Press.

Zawahrí uviedol, že nová odnož bude dobrá pre moslimov trpiacich nespravodlivosťou a útlakom v Mjanmarsku, Bangladéši a niektorých častiach Indie ako je Kašmír, Gudžarát a Ásam. A súčasne potvrdil svoju vernosť vodcovi afganského Talibanu mulláhovi Muhammadovi Umarovi.
Protiteroristickí experti sa domnievajú, že al-Káida súperí o stúpencov s organizáciou Islamský štát, ktorá kontroluje rozsiahle územia v Sýrii a Iraku, napísala BBC.

Hoci na videu Zawahrí hovoril o indickom subkontinente, čo bežne označuje Indiu, Pakistan, Bangladéš a Nepál, podľa expertov boli jeho vyjadrenia zamerané priamo na Indiu, prevažne hinduistickú krajinu s veľkou moslimskou menšinou.
India sa stala terčom moslimských extrémistov aj v minulosti, najviditeľnejší bol útok skupiny pakistanských teroristov v roku 2008 v indickej finančnej metropole Bombaj, pri ktorom zabili 166 ľudí. Vedie tiež dlhodobú vojnu s povstaním v Kašmíre, ktorý je jediným indickým štátom s moslimskou väčšinou obyvateľov. Kašmírski militanti bojujú za nezávislosť alebo za pripojenie k susednému Pakistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok