Francúzsko pozastavilo plány na dodanie lodí Mistral do Ruska

TASR TA3
3.9.2014 19:52

Francúzsko pozastavilo plány na dodanie prvej z dvoch vrtuľníkových výsadkových lodí ruskému námorníctvu. Oznámil to dnes francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý toto rozhodnutie zdôvodnil nedávnymi krokmi Moskvy na východnej Ukrajine.

"Prezident republiky dospel k záveru, že napriek perspektíve prímeria, ktoré ešte treba potvrdiť a uviesť do praxe, nie sú naplnené podmienky, za ktorých by Francúzsko mohlo schváliť dodanie prvej vrtuľníkovej lode," uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca citovanom egentúrou Reuters.

Rozhodnutie bolo zverejnené po stretnutí Hollanda s členmi jeho bezpečnostného kabinetu deň pred začiatkom summitu NATO vo Walese. Francúzsky prezident zdôraznil, že kroky Ruska na Ukrajine z posledného obdobia ohrozujú "základy bezpečnosti v Európe".

Na základe kontraktu v hodnote 1,2 miliardy eur mal výrobca odovzdať ruskej strane prvú loď Vladivostok koncom októbra tohto roku, druhú v roku 2015.

Napriek kríze na Ukrajine a nesúhlasu USA Francúzsko dlhodobo trvalo na tom, že splní svoj kontrakt s Ruskom a dodá mu dve lode typu Mistral. Paríž loboval za to, aby sa na kontrakt nevzťahovali sankcie EÚ voči Rusku.

Rozhodnutie Francúzska nepovažuje Rusko za tragédiu

Rozhodnutie Francúzska pozastaviť plánovanú dodávku vrtuľníkovej výsadkovej lode triedy Mistral Rusku nepoškodí plány Moskvy na modernizáciu a reformu armády. Uviedlo to dnes v reakcii ruské ministerstvo obrany.

"Aj keď je to, samozrejme, nepríjemné a prispieva to k istému napätiu vo vzťahoch s francúzskymi partnermi, zrušenie týchto kontraktov nebude tragédiou pre našu modernizáciu," povedal námestník ruského ministra obrany Jurij Borisov pre agentúru ITAR-TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok