Slovensko bude musieť upraviť odhad rastu ekonomiky na rok 2015

TASR
3.9.2014 15:52

Slovensko bude zrejme musieť revidovať odhad rastu ekonomiky na budúci rok, ktorý je na úrovni 3 %. Po dnešnom rokovaní kabinetu to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s tým, že trend sa otáča pod vplyvom udalostí v Európe a vo svete.

Slovensko bude musieť upraviť odhad rastu ekonomiky na rok 2015
SITA

K návrhu druhého balíka sankcií voči Rusku sa vláda vyjadrí až po tom, čo jej bude doručený zoznam komodít, ktoré bude zakázané do tejto krajiny vyvážať. Členské štáty Európskej únie (EÚ) by mohli prijať rozhodnutie o novom balíku opatrení už tento piatok (5. 9.).

Jednoznačne možno podľa Kažimíra konštatovať, že prijaté sankcie majú negatívny vplyv na ekonomiku Európy. "Priame dosahy v prípade Slovenska nie sú veľmi závažné, sú zatiaľ v miliónoch eur, nepriame dôsledky sú už ale závažnejšie, pretože sa týkajú hlavne potenciálu ekonomiky našich kľúčových obchodných partnerov. Mám na mysli pokles ekonomického rastu v Nemecku, následne reťazovo v Rakúsku, Česi takisto stagnujú," povedal minister.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) po sobotňajšom mimoriadnom summite EÚ v Bruseli vyhlásil, že si vyhradzuje právo odmietnuť také návrhy opatrení, ktoré by mohli poškodzovať národné záujmy Slovenska. Minister financií je presvedčený, že premiér sa správne pýta, čo EÚ dosiahla prvým kolom sankcií, aký mali vplyv na zníženie napätia na Ukrajine a na kvalitu ekonomiky krajín Európy. "Je rozumné nahlas komunikovať pred partnermi svoje obavy a rovnako je rozumné dosiahnuť kompromis. Máme právo minimalizovať vplyv na život našich ľudí," zdôraznil.

Kažimír v tejto súvislosti pripomenul, že slovenská ekonomika dosiahla v druhom štvrťroku dobré čísla, pričom ju ťahal najmä domáci dopyt a spotreba domácností. Zlepšila sa podľa neho aj celková situácia v Európe, ktorá sa dostáva z recesie. "Je úplne normálne, že sa obávame o tento vývoj a nechceme o tento dobrý trend prísť," uzavrel šéf rezortu financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok