Experimentálny liek na ebolu zabral, britského ošetrovateľa prepustili z nemocnice

TASR
3.9.2014 15:03

Brita, ktorý sa v západnej Afrike nakazil ebolou, prepustili z nemocnice po úspešnej liečbe experimentálnym liekom ZMapp. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné oznámenie londýnskej nemocnice Royal Free Hospital.

Experimentálny liek na ebolu zabral, britského ošetrovateľa prepustili z nemocnice
SITA/AP

Brit William Pooley (29) sa liečil na osobitnom izolovanom oddelení po tom, čo sa v auguste infikoval smrteľnou chorobou, keď pracoval ako dobrovoľný ošetrovateľ v Sierre Leone.

"Po desiatich dňoch úspešnej liečby na prísne izolovanom oddelení sme dnes pána Pooleyho prepustili. Liečil sa tak ako jediný človek v Spojenom kráľovstve," uviedla nemocnica Royal Free Hospital vo vyhlásení na svojej webovej stránke. "Do nemocnice ho priviezli v nedeľu 24. augusta 2014 a liečil sa experimentálnym liekom ZMapp," dodalo zdravotnícke zariadenie.

Pooley neskôr na tlačovej konferencii novinárom povedal, že sa pokladá za šťastného človeka. "Mal som šťastie po viacerých stránkach," vyhlásil. "V prvom rade vďaka úrovni starostlivosti, ktorú som dostal, lebo je na hony vzdialená od tej, akú teraz ľudia majú v západnej Afrike aj napriek všemožnému úsiliu množstva organizácií. Ďalším rozdielom oproti množstvu prípadov eboly je ten, že príznaky choroby sa u mňa nikdy nevyvinuli do najhoršieho štádia. Mal som niektoré nepríjemné symptómy, ale to nebolo nič v porovnaní s niektorými najhoršími príznakmi eboly," vysvetlil Brit.

Vlády a humanitárne organizácie bojujú zo všetkých síl, aby zastavili šírenie eboly, ktorá si od marca podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadala v západnej Afrike už vyše 1500 ľudských životov.
ZMapp je jedným z viacerých liekov na ebolu, ktoré sú ešte len vo vývoji. Liek síce nikdy nebol testovaný na ľuďoch, ale pritiahol pozornosť svetovej verejnosti, keď sa ním vyliečili dvaja americkí humanitárni pracovníci. Tí sa infikovali chorobou v Libérii a po podaní lieku vyzdraveli.

ZMapp, ktorý využíva protilátky z rastliny tabaku, vyrába súkromná firma Mapp Biopharmaceutical so sídlom v kalifornskom meste San Diego. Americké ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že federálna zmluva v hodnote 42,3 milióna dolárov pomôže urýchliť testovanie tejto liečby.

Tento týždeň by sa mali začať testy bezpečného užívania u ľudí s očkovacou látkou od firmy GlaxoSmithKline a neskôr tento rok začnú testovať aj ďalšiu vakcínu od spoločnosti NewLink Genetics.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok