Ukrajina hovorí o dohode na prímerí, Rusko to popiera

SITA TA3 TASR
3.9.2014 10:50

Správy o tom, že Kyjev údajne chystá prímerie so separatistami nemenia nič na tom, že na východe Ukrajiny sa stále bojuje. Povstalci zo samozvaných separatistických republík majú pod kontrolou letiská v Donecku aj Luhansku. Podľa ukrajinskej bezpečnostnej rady môžu poškodiť potrubia a ohroziť tak dodávky plynu do Európy.

Ukrajina prijme novú doktrínu a pred Ruskom sa ochráni aj múrom

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zopakoval dnes želanie svojej krajiny stať sa plnoprávnym členským štátom NATO. Stalo sa tak v predvečer summitu NATO vo Walese, kde sa má hovoriť aj o reakcii aliancie na vývoj udalostí na východe Ukrajiny.

Kyjev podľa Jaceňuka počíta s tým, že NATO mu udelí štatút osobitného partnera. "Partnera číslo jeden," dodal Jaceňuk, ktorý ale súčasne poznamenal, že "najsprávnejšie by bolo rozhodnutie aliancie o členstve Ukrajiny v NATO".
Dodal, že kyjevská vláda očakáva, že aj USA udelia Ukrajine štatút kľúčového spojenca.

Na dnešnom zasadnutí ukrajinskej vlády Jaceňuk informoval, že kabinet navrhuje prijať novú štátnu obrannú doktrínu "s presnou definíciou, kto je agresor, kto je hrozbou". Ruská federácia má byť v doktríne označená za jediné ohrozenie a agresora, ktorý ohrozuje územnú celistvosť Ukrajiny, informovala agentúra ITAR-TASS.
Potvrdil tiež, že Ukrajina má v pláne vybudovať na hraniciach s Ruskom, ktoré označil za teroristický štát, "skutočnú štátnu hranicu".

Podľa agentúry UNIAN v Černigovskej oblasti už na ukrajinskej strane začali upevňovať spoločnú hranicu s Ruskom - robia sa tam výkopové práce a plánuje sa vztýčenie "múrov". Má ísť o dva metre vysokú sústavu kovového oplotenia, spevnenú kovovými stĺpmi a zapustenú do zeme. Nad celou konštrukciou má byť ešte 25 centimetrov vysoký pás z ostatného drôtu.

S plánom na výstavbu ochranného oplotenia prišiel gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Ihor Kolomojskyj. Podľa projektu by pozdĺž spoločnej hranice mal vyrásť ochranný val s dĺžkou 1974 kilometrov. Kolomojského námestník Boris Filatov v polovici augusta pre UNIAN spresnil, že nepôjde o taký mohutný múr, aký postavil Izrael na hraniciach s palestínskym územím. Náklady na výstavbu bariéry sa odhadujú na 100 miliónov eur. Na výstavbu má prispieť aj súkromný sektor.

Kancelária ukrajinského prezidenta dnes informovala, že Petro Porošenko s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dosiahol dohodu o trvalom prímerí vo východoukrajinskom regióne Donbas, uviedla agentúra Reuters.

Agentúra DPA s odvolaním sa na kanceláriu ukrajinského prezidenta dodala, že dohoda bola dosiahnutá počas telefonického rozhovoru oboch štátnikov.

"Bola dosiahnutá vzájomná dohoda ohľadne krokov, ktoré umožnia nastolenie mieru," citovala agentúra RIA Novosti z vyhlásenia zverejneného na webovej stránke ukrajinského prezidenta.

Putinov hovorca dohodu poprel

Hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko sa nemohli dohodnúť na prímerí, keďže Rusko nie je účastníkom konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Peskovove slová sú reakciou na vyhlásenie zverejnené na Porošenkovej webovej stránke, v ktorom sa píše, že v telefonickom rozhovore Putina s Porošenkom "bola dosiahnutá vzájomná dohoda ohľadne krokov, ktoré umožnia nastolenie mieru" na Ukrajine. Peskov sa priamo o prímerí nezmenil.

"Putin a Porošenko nehovorili o zastavení paľby na Ukrajine, lebo Ruská federácia nie je stranou konfliktu; len posudzovali, ako riešiť konflikt" na východe Ukrajiny, uviedol Peskov podľa RIA Novosti.

"Putin a Porošenko skutočne rokovali o krokoch, ktoré by umožnili zastavenie paľby medzi oddielmi hnutia odporu a ukrajinskými silovými jednotkami," potvrdil Peskov. Zdôraznil, že "dohovárať sa na prímerí Rusko fyzicky nemôže, keďže nie je stranou konfliktu".

Peskov, ktorý médiá o telefonáte hláv štátov informoval skôr než Kyjev, uviedol, že názory prezidentov na viaceré možnosti riešenia konfliktu sa v "značnej miere" zhodujú.

Peskov podľa ruských agentúr RIA Novosti a Interfax spresnil, že prezidenti posúdili aj humanitárnu krízu na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok