Juncker začal rozhovory s kandidátmi na eurokomisárov

TA3 TASR
2.9.2014 14:41

Európska komisia (EK) oznámila, že jej novozvolený predseda Jean-Claude Juncker počnúc dnešným dňom odštartoval proces rozhovorov s kandidátom každého členského štátu EÚ na post eurokomisára. Na základe individuálnych pohovorov Juncker prijme konečné rozhodnutie o prerozdelení postov v EK a zoznam kandidátov na komisárov predloží Rade Európskej únie.

Juncker začal rozhovory s kandidátmi na eurokomisárov
SITA

Cieľom rozhovorov je zistiť schopnosť každého kandidáta slúžiť ako európsky komisár, a to najmä s ohľadom na článok 17 (3) Zmluvy o Európskej únii, ktorý uvádza, že: "Členovia komisie sa vyberajú podľa celkových schopností a svojej európskej angažovanosti spomedzi osôb, ktoré poskytujú záruky úplnej nezávislosti."

Juncker mal podobný rozhovor v predstihu s Federicou Mogheriniovou 30. augusta, ešte predtým, než dal súhlas pre návrh Európskej rady na jej vymenovanie za vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.
Mogheriniová, podobne ako všetci ostatní členovia budúcej EK, budú musieť ešte prejsť procesom vypočúvania a schvaľovania zo strany Európskeho parlamentu.

Presný dátum odovzdania konečného zoznamu kandidátov na komisárov Rade EÚ bude závisieť od toho, kedy sa
Junckerovi podarí vypočuť všetkých nominantov. Belgicko ako jediný členský štát EÚ ešte nepredložilo svojho kandidáta. Zdroje z diplomatického prostredia EÚ naznačili, že Juncker by rád tento proces ukončil do konca tohto týždňa.

V priebehu budúceho týždňa by mal nový šéf exekutívy EÚ oznámiť prerozdelenie portfólií v EK a tiež spôsob, akým zamýšľa organizovať prácu budúcej Európskej komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok