Český premiér je k novým sankciám rezervovaný, šéf diplomacie ich chce

TASR TA3
2.9.2014 08:23

Rozdielne názory na ďalšie sprísnenie sankcií voči Rusku za jeho zasahovanie do diania na východe Ukrajiny vyvstali medzi českým sociálnodemokratickým ministrom zahraničných vecí Lubomírom Zaorálkom a jeho straníckym i vládnym šéfom - premiérom Bohuslavom Sobotkom.

Český premiér je k novým sankciám rezervovaný, šéf diplomacie ich chce
ČTK

Zatiaľ čo Zaorálek je presvedčený, že Česká republika musí pristúpiť na spoločný plán EÚ, Sobotka je voči ďalším sankciám rezervovaný a vyhradil si dokonca právo časť novoprijatých podmienok odmietnuť, uviedla v pondelok večer Česká televízia (ČT).

Kompletný návrh nových sankcií by česká vláda mala získať v priebehu niekoľkých hodín a posúdi ho v stredu. Zaorálek prezradil, že nepôjde o prevratné novinky, ale prehĺbenie existujúcich zákazov vycestovania osôb, zmrazenie majetku či zbraňového embarga.

"Som presvedčený, že Česká republika sa bude snažiť byť súčasťou toho spoločného stanoviska EÚ. To je dnes nutnosť a je evidentné, že my na kroky Ruska musíme reagovať,"
uviedol Zaorálek vo večernej relácii ČT Události. Podľa neho ale musia byť nové sankcie oveľa efektívnejšie ako tie súčasné.


Podľa Sobotku však doterajšie sankcie voči Rusku k ničomu neviedli a nie je isté, či podobne neskončia aj ďalšie možné návrhy. Český premiér preto chce ich dopady podrobne vyhodnotiť a až potom sa rozhodnúť. "Nie je to možné brať tak, že Európska komisia nám niečo predloží, my nebudeme mať právo k tomu čokoľvek povedať, budeme musieť zraziť podpätky a schváliť to," povedal Sobotka pre ČT.


K najbližším spojencom Sobotku zatiaľ patrí koaličné hnutie ANO, aj keď je momentálne zdržanlivé. "Ak ten (mimoriadny sobotňajší) summit bol o tom, že EÚ do týždňa navrhne nejaké sankcie a nikto nevie aké, tak si myslím, že je to predčasná debata," povedal líder ANO a minister financií Andrej Babiš. Jeho stranícky kolega a minister obrany Martin Stropnický si myslí, že na hodnotenie účinku doterajších sankcií je príliš skoro.


Takisto koaliční ľudovci naopak trvajú na sprísnení sankcií a ich šéf Pavel Bělobrádek dokonca prirovnal odmietanie tvrdších sankcií k ustupovaniu západných spojencov pred hitlerovským Nemeckom.


Sobotkove výhrady sa nepáčia ani pravicovej opozícii, ktorá chce kvôli jeho slovám zvolať mimoriadnu schôdzu
Poslaneckej snemovne. Podpredseda ODS Martin Kupka si myslí, že "toto je prípad, kedy by Česká republika mala so svojimi spojencami i s členskými štátmi EÚ držať krok a držať jednotný smer".


Opoziční komunisti a strana Úsvit sankcie úplne odmietajú ako nástroj, ktorý s postojom Ruska nijako nepohol a ani nepohne. "Boli štáty ako Slovensko, Maďarsko alebo Fínsko, ktoré mali v minulosti na rad vecí tiež svoj vlastný názor ... Chová sa tak rad rozumných krajín EÚ. Predsa nie je možné povedať, že podpíšem čokoľvek, keď neviem, čo na tom papieri bude napísané," povedala komunistická europoslankyňa Kateřina Konečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok