Rusko a Ukrajina budú rokovať o plyne 6. septembra

SITA
1.9.2014 15:27

Ďalšie kolo rusko-ukrajinských rokovaní o vyriešení plynovej krízy sa uskutoční 6. septembra. Informoval o tom v pondelok ruský minister energetiky Alexander Novak, podľa ktorého sa na termíne dohodli vlády oboch krajín.

Rusko a Ukrajina budú rokovať o plyne 6. septembra
SITA

Moskva aj Kyjev teraz čakajú na vyjadrenie Európskej komisie (EK), ktorá zatiaľ nerozhodla, či na rokovania vyšle svojho zástupcu, dodal Novak. Rusko stoplo dodávky plynu Ukrajine v júni po tom, čo sa obe strany nedohodli na vyriešení cenového sporu. Novak ešte v piatok uviedol, že Moskva je pripravená znížiť Ukrajine cenu plynu na 385 USD za tisíc kubických metrov.

Rusko vlani znížilo Ukrajine cenu za plyn na 268,50 USD za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou. Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 USD za tisíc kubických metrov. To vláda v Kyjeve odmietla a žiada návrat k pôvodnej cene, podľa agentúry Reuters však signalizovala, že je ochotná akceptovať aj čiastku tesne nad 300 USD za tisíc metrov kubických.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok