V Žiline sa koná ustanovujúci snem strany Sieť

TASR TA3 SITA
1.9.2014 10:54

Delegáti ustanovujúceho snemu politickej strany Sieť dnes v Žiline potvrdia jej vznik a zvolia vedenie strany. TASR o tom informoval vedúci odboru komunikácie politickej strany Sieť Ján Orlovský.

"V tajnom hlasovaní rozhodnú o predsedovi a maximálne ôsmich ďalších členoch predsedníctva strany. Podľa stanov Siete má najvyšší riadiaci orgán strany maximálne deväť členov - jedného predsedu, štyroch podpredsedov a štyroch členov predsedníctva," uviedol Orlovský.

V dopoludňajšej – verejnej časti snemu - je v programe správa o doterajšej činnosti Prípravného výboru, správa k otázkam financovania strany a vystúpenia k hodnotovej a programovej orientácii strany.

"S hlavným politickým prejavom vystúpi Radoslav Procházka. Programový rámec strany prednesie delegátom poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý a k téme regionálnej politiky a komunálnym voľbám 2014 vystúpi primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar," doplnil vedúci odboru komunikácie politickej strany Sieť.

Popoludňajšia – neverejná časť zasadnutia - je venovaná rozprave k doplneniu stanov o návrhy zmien, ktoré predložili členovia strany a tajnému hlasovaniu delegátov, ktoré bude voliť predsedu a predsedníctvo Siete, dodal Orlovský.

Stranu Sieť oficiálne zaregistrovali 26. mája 2014 na Ministerstve vnútra SR, ktoré vydalo potvrdenie o jej registrácii 12. júna. "Stranu doteraz riadil trojčlenný Prípravný výbor pre vznik strany pod vedením jej zakladateľa a splnomocnenca výboru Radoslava Procházku. Členkami výboru sú popri Procházkovi aj prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Csefalvayová a primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková," uzatvoril Orlovský.

Sieť snem (SITA).jpg

Chceme vzťah občana a štátu jedna k jednej, vyhlásil Procházka

Cieľom strany Sieť je dosiahnuť reálnu zmenu v tom, ako sa štát správa k občanom, prihovoril sa na dnešnom ustanovujúcom sneme strany Sieť v Žiline jej predseda Radoslav Procházka. "Premeniť ho z bremena na osoh a vrátiť mu pôvodný zmysel - slúžiť a pomáhať ľuďom tam, kde to dokáže lepšie, než to dokážu oni sami," vyhlásil dnes zakladateľ Siete. Doplnil, že cieľom strany je vzťah občana a štátu jedna k jednej. "Jedna k jednej znamená, že to, čo štát od ľudí pýta, bude aj sám plniť". Sieť prichádza podľa slov Procházku s motívom prehľadnej, kvalifikovanej a spoľahlivej služby. Zároveň delegátom Procházka povedal, že ich pri presadzovaní cieľov strany čaká neľahká úloha. "Ak si niekto myslel, že to dáme systémom štart-cieľ a celí vyžehlení si prídeme pre medailu, tak je tu na nesprávnom mieste."

Strana Sieť si na financovanie zobrala úver vo výške 800.000 eur

Strana Sieť bude financovať prevádzku a volebné kampane z úveru vo výške 800.000 eur od českej Fio banky, ktorého jediným ručiteľom je líder strany Radoslav Procházka. Na zakladajúcom sneme o tom dnes v Žiline informoval manažér strany Marek Čepko.

"Účelom úveru je financovanie prevádzky strany a volebných kampaní. Výška úverového rámca je 800.000 eur, dĺžka úveru je dva roky. Zdrojom na splatenie bude štátny príspevok vo voľbách v roku 2016. Garancie úveru spočívajú v záložnom práve na nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve pána Procházku, ktorý je zároveň jediným a výlučným ručiteľom úveru," povedal manažér strany Sieť.

V úsilí o získanie úveru podľa neho oslovili 15 bankových domov. "Siedmim z nich financovanie politických subjektov nepovoľujú stanovy. Ďalšie stretnutia ukázali, že do úvahy prichádzajú len tri banky. S nimi som ostatné dva mesiace viedol intenzívne rokovania. Veľmi ma teší, že sme do konania ustanovujúceho snemu splnili záväzok, ktorým bolo predložiť zdroje financovania Siete," dodal Čepko.

Pozrite si prejav lídra strany Sieť Radoslava Procházku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok