Špeciálny súd máme už desať rokov

TASR
31.8.2014 18:18

Zákon o vzniku Špeciálneho súdu, ktorý mal súdiť mafiánov či skorumpovaných politikov, sudcov a prokurátorov, začal platiť pred desiatimi rokmi - 1. septembra 2004. Prvé dva senáty nového súdu začali fungovať na Krajskom súde v Banskej Bystrici, areál Špeciálneho súdu v Pezinku totiž v tom čase ešte nebol dokončený. Spolu so Špeciálnym súdom vznikol aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Špeciálny súd máme už desať rokov
SITA

V objekte bývalých vojenských kasární v Pezinku sídlia obe inštitúcie od 1. júla 2005. Predchádzajúca rekonštrukcia si vyžiadala 185 miliónov korún, čo bolo podľa vtedy platného kurzu približne 4,8 milióna eur. Súd mal v tom čase 11 sudcov, dnes ich je 13.

Ústavný súd SR 20. mája 2009 rozhodol, že zriadenie Špeciálneho súdu nebolo v súlade s Ústavou SR. Podanie vtedy poslalo na Ústavný súd 46 poslancov na čele so vtedajším šéfom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. Vyššie príplatky špeciálnych sudcov oproti ostatným kolegom označil Ústavný súd SR za diskriminačné, povinnosť bezpečnostných previerok považoval za neprípustný zásah do nezávislosti súdnictva.

Odpoveďou na zánik Špeciálneho súdu bol vznik Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Vládny návrh zákona o vzniku tejto inštitúcie 18. júna 2009 podporilo 119 poslancov Národnej rady (NR) SR. Vznik ŠTS podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, opozície a takmer celá SNS. Mečiarova ĽS-HZDS sa na hlasovaní väčšinou zdržala. Nový súd plynulo nadviazal na činnosť toho zaniknutého. Pre sudcov ŠTS nastali viaceré zmeny. Ich príplatok ku mzde sa znížil zo šesťnásobku priemerného platu v národnom hospodárstve na dvojnásobok, samotná mzda ostala na úrovni 1,3-násobku platu poslanca NR SR. Oproti pôvodnému Špeciálnemu súdu sa rozšírila vecná pôsobnosť nového súdu o úkladnú vraždu, machinácie pri verejnom obstarávaní, neoprávnenú výrobu peňazí a zneužívanie právomocí verejného činiteľa.
Špeciálny aj Špecializovaný trestný súd mali na stole viaceré známe kauzy. Zaoberali sa zločineckými skupinami ako piťovci, adamčovci či sýkorovci. Na stole mali aj obžaloby pre korupciu politikov, sudcov, prokurátorov alebo policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok