Ukrajina a Rusko si vrátili zajatých vojakov

TASR
31.8.2014 09:54

Ukrajina vydala Rusku skupinu zajatých ruských výsadkárov a Rusko vrátilo na Ukrajinu 63 ukrajinských vojakov, ktorí minulý týždeň vstúpili na ruské územie, informovali dnes ruské tlačové agentúry.

Agentúra RIA Novosti v tejto súvislosti citovala ruského generálmajora Alexeja Ragozina, ktorý uviedol, že rokovania o vydaní ruských výsadkárov Ukrajinou boli "veľmi ťažké". "Zvíťazil zdravý rozum. Najdôležitejšie je, že chlapci sú zase s nami, v Rusku," dodal.

Ukrajina minulý týždeň informovala, že zajala desať ruských výsadkárov. Predviedli ich na tlačovú konferenciu ako dôkaz tvrdení, že po boku východoukrajinských separatistov bojujú v Donbase aj vojaci ruskej armády.

Rusko v reakcii na to vyhlásilo, že vojaci vstúpili na ukrajinské územie nedopatrením, keď sa ocitli na nevyznačenom úseku spoločných hraníc.

Samotní vojaci na tlačovej konferencii uviedli, že ich úlohou bolo hliadkovať na ruskej strane hranice, a zdôraznili, že nemali v úmysle zapojiť sa do bojov na východnej Ukrajine. Spresnili, že v ich pluku, trvalo dislokovanom v Rostove na Done, bol 24. augusta vyhlásený poplach. Všetci vojaci sa vydali na pochod, ktorého cieľ poznali údajne len dôstojníci. Deň na to skupinu vojakov na ukrajinskej strane zadržali príslušníci oddielu osobitného určenia vládnej protiteroristickej operácie a agenti ukrajinskej tajnej služby SBU.

Agentúra RIA Novosti okrem toho informovala, že vojenské velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky dnes Ukrajine vydalo viac ako 220 zajatých vojakov vládnych síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok