Obnovenie Gazy potrvá najmenej 20 rokov

TASR
30.8.2014 18:15

anedbaný a zničený bytový fond v pásme Gazy bude na svoju obnovu po vojne medzi Hamasom a Izraelom potrebovať 20 rokov. Vyhlásila to medzinárodná organizácia Shelter Cluster, ktorá sa zúčastnila hodnotenia povojnovej rekonštrukcie.

Obnovenie Gazy potrvá najmenej 20 rokov
SITA, AP

Spoločnosti Shelter Cluster spolupredsedá aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Červený kríž. Jej odhady zdôraznili aj komplexnosti celkového rekonštrukčného programu pre pásmo Gazy. Podľa niektorých palestínskych predstaviteľov by celkové náklady mohli dosiahnuť výšku 6 miliárd dolárov, doplnila agentúra AP.
Akékoľvek úsilie o znovuvybudovanie Gazy bude sťažované blokádou Egypta a Izraela, ktorú obe krajiny po prevzatí moci militantným hnutím Hamas v roku 2007. Židovský štát silne obmedzil dovoz betónu a ďalších stavebných materiálov do Gazy z obavy, že ich militanti použijú na výrobu rakiet a posilnenie cezhraničných tunelov.
Egypt a Nórsko oznámili, že by bolo možné zvolať darcovskú konferenciu pre Gazu, ktorá by sa mala konať budúci mesiac.

Shelter Cluster vo svojej správe uviedla, že v Gaze bolo počas vojny zničených alebo silne poškodených približne 17.000 domových jednotiek. Ďalších 5000 jednotiek stále potrebuje opravu kvôli poškodeniam, ktoré utrpeli pri predošlých vojenských operáciách. V Gaze ale okrem toho chýba ďalších 75.000 domových jednotiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok