V Monaku vyžrebovali základné skupiny Ligy majstrov

TA3 TASR
29.8.2014 08:39

Kapitán našej reprezentácie Martin Škrtel sa dostal so svojim Liverpoolom do B-skupiny, spolu s favoritom na celkové prvenstvo Realom Madrid.

Slovan v I-skupine s SSC Neapol, Spartou Praha a Young Boys Bern

Futbalisti slovenského šampióna Slovana Bratislava sa v I-skupine hlavnej fázy Európskej ligy UEFA 2014/15 stretnú s SSC Neapol, Spartou Praha a Young Boys Bern. Rozhodol o tom piatkový žreb skupinovej fázy v Monacu.

Osemnásobný slovenský majster figuroval pred žrebom v kongresovom centre Grimaldi Forum v Monacu vo štvrtom výkonnostnom koči. Zverenci trénera Františka Straku sa do skupiny dostali ako zdolaný tím v play off Ligy majstrov, keď im v ňom stop vystavil bieloruský šampión BATE Borisov (1:1 d, 0:3 v). "Belasí" z prvého koša dostali Neapol s Marekom Hamšíkom, z druhého koša pražskú Spartu s Michalom Breznaníkom a z tretieho Young Boys Bern.

Slovan bude hrať skupinu EL opäť po sezóne 2011/2012. Do nej sa vtedy dostal pod vedením kouča Vladimíra Weissa cez play off EL po eliminácii s AS Rím. V Bratislave sa vtedy predstavili Paríž St. Germain, Athletic Bilbao a Red Bull Salzburg, Slovan získal v skupine jeden bod za remízu s PSG. Teraz na ceste medzi elitu EL vyradil v 2. predkole LM waleský The New Saints a v 3. predkole LM moldavský Šeriff Tiraspoľ.

Pri žrebe skupín play off EL sa v osudí nachádzalo celkovo 48 klubov. V jednej sa nemohli stretnúť tímy z rovnakej krajiny, pre politické dôvody nesmú hrať v spoločnej skupine ani kluby z Ruska a Ukrajiny. Priamu účasť v tejto fáze malo istú sedem klubov - obhajca FC Sevilla, Dynamo Kyjev, ACF Fiorentina, VfL Wolfsburg, FC Everton, Estoril Praia a EA Guingamp, k nim sa pridalo 31 víťazov play off EL a 10 neúspešných z play off LM (Slovan).

Skupinová fáza sa začne vo štvrtok 18. septembra, vyvrcholí záverečným 6. kolom 11. decembra. Do jarného 16-finále postúpia prvé dva kluby z každej skupiny, tam sa k nim pridá osem tretích zo skupín LM. Finále sa bude hrať 27. mája 2015 vo Varšave. Jednou z viacerých noviniek v tejto sezóne EL je fakt, že jej víťaz sa automaticky kvalifikuje v budúcej sezóne do Ligy majstrov. Ďalšou je to, že automatickú účasť v skupine bude mať až 16 klubov oproti doterajšej sedmičke.

kalendár žrebov EL 2014/2015:
15. decembra: žreb šestnásťfinále a osemfinále (Nyon)
20. marca 2015: žreb štvrťfinále
10. apríl: žreb semifinále a finále
zápasový kalendár EL 2014/2015:
18. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
2. októbra: 2. skupinovej fázy
23. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
6. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
27. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
11. decembra: 6. kolo skupinovej fázy
19. februára 2015: 1. zápase šestnásťfinále
26. februára: odvety šestnásťfinále
12. marca: 1. zápasy osemfinále
19. marca: odvety osemfinále
16. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
23. apríla: odvety štvrťfinále
7. mája: 1. zápasy semifinále
14. mája: odvety semifinále
27. mája: finále (Varšava)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok