Ukrajinská armáda je pod silným tlakom

TASR TA3
29.8.2014 07:32

Vojaci údajne opúšťajú svoje pozície a sťahujú sa aj z veľkých miest. Podľa niektorých správ už odišli z Luhanska aj Donecka. Kyjev aj Severoatlantická aliancia tvrdia, že Rusko na východ Ukrajiny posiela ďalšie ozbrojené jednotky a vojenskú techniku. Podľa agentúry ITAR-TASS, proruskí separatisti postupujú k strategickému prístavu Mariupol.

"Vyzývam sily domobrany otvoriť humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí sa ocitli v obkľúčení, a predísť tak nezmyselným obetiam,...umožniť im bez prekážok opustiť oblasť bojov, odísť k ich rodinám, vrátiť ich matkám, ženám a deťom, poskytnúť urgentnú lekársku pomoc raneným v bojoch," uvádza sa podľa agentúry ITAR-TASS v Putinovom vyhlásení.

Podľa agentúry RIA Novosti Putin dodal, že kvôli vojenským operáciám domobrany sa "mnoho ukrajinských vojakov a dôstojníkov ocitlo v obkľúčení, keď bojovali nie z vlastnej vôle, ale na rozkaz".

Ako informovali ruské i ukrajinské médiá, v obkľúčení sa ocitli ukrajinské jednotky neďaleko Ilovajska v Doneckej oblasti, kde sú boje prakticky nepretržité. Ukrajinské jednotky majú veľké problémy so zásobovaním, vrátane dodávok jedla a vody, uviedla agentúra RIA Novosti.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko za vznik tejto situácie obvinil velenie dvoch plukov, ktoré opustili obranné pozície pod Ilovajskom. Podľa informácií Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) ukrajinská armáda stratila aj kontrolu nad mestom Novoazovsk, ako aj nad viacerými dedinami v priľahlých okresoch.

Putin podľa RIA Novosti podčiarkol "očividnosť toho, že domobrana dosiahla významné úspechy v zastavení silovej operácie Kyjeva, ktorá predstavuje smrteľné nebezpečenstvo pre obyvateľov Donbasu a ktorá už spôsobila veľké straty na životoch v radoch civilistov".

Ruský prezident uviedol, že Rusko "je pripravené a poskytne humanitárnu pomoc obyvateľstvo Doneckej oblasti na východe Ukrajiny trpiacemu v dôsledku humanitárnej katastrofy". Ako pripomenula agentúra Reuters, Rusko pred týždňom vypravilo prvý konvoj s humanitárnou pomocou určenou pre Donbas.

Vo svojom vyhlásení Putin súčasne vyzval ukrajinské vedenie "okamžite ukončiť vojenské operácie, zastaviť paľbu, začať rokovať s predstaviteľmi Donbasu a riešiť nahromadené problémy výlučne mierovými prostriedkami".

Separatisti súhlasia s Putinovým návrhom, žiadajú odovzdanie zbraní

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) podporilo návrh na vytvorenie humanitárnych koridorov pre ukrajinských vládnych vojakov, ktorí sa ocitli v obkľúčení jednotiek proruskej domobrany. Ako podmienku pre otvorenie koridorov však uviedli odovzdanie ťažkých zbraní a streliva vládnymi jednotkami.

Vedenie DĽR tým chce zabrániť, aby ťažké zbrane boli neskôr použité proti domobrane. V rozhovore pre televíziu Rossija 24 to uviedol premiér DĽR Alexander Zacharčenko.

V Mariupole demonštrovali proti vojne tisíce ľudí.

Obama pripustil uvalenie ďalších sankcií na Rusko

Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že Spojené štáty a ich spojenci hľadajú spôsoby, ako rozšíriť ekonomické sankcie uvalené na Rusko po tom, ako Kyjev Moskvu obvinil z presunu ruských jednotiek na juhovýchod Ukrajiny. Obama to však odmietol označiť za inváziu.

Obama vysvetlil, že akcie na východnej Ukrajine, ktorých "sme svedkami posledný týždeň,""pokračovaním toho, čo sa deje už mesiace". Upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin ignoroval možnosti na hľadanie diplomatických riešení, ktoré by viedli k ukončeniu sporu.

Sankcie uvalené na Rusko Spojenými štátmi a európskymi spojencami zasiahli ruskú ekonomiku, uviedol Obama a upozornil, že "existujú spôsoby, ako prehĺbiť alebo rozšíriť rozsah ich pôsobnosti" a dodal, že o týchto opatreniach chce rokovať so spojencami z NATO na budúci týždeň na summite vo Walese.

Na tlačovej konferencii vo Washingtone Obama uviedol, že Rusko zaplatí za "pokračujúci vpád" na Ukrajinu. "Tento pokračujúci ruský vpád na Ukrajinu prinesie Rusku len ďalšie náklady a dôsledky," varoval na tlačovej konferencii.

Obama však jednoznačne vylúčil vojenskú akciu proti Rusku za jeho aktivity na Ukrajine. Súčasne však Rusko obvinil zo zodpovednosti za násilie na východe Ukrajiny, informovala agentúra AP. Rusko podľa neho vycvičilo a vyzbrojilo ozbrojených separatistov v oblastiach zasiahnutých násilnosťami.

Obama tiež vyhlásil, že rozhodnutia, ktoré Rusko prijíma, vedú k jeho izolácii. Vyjadril sa v tom zmysle, že Rusko si túto situáciu spôsobuje samo. Spresnil, že Rusko je teraz izolované viac ako v časoch studenej vojny.

Barack Obama (SITA).jpg

Jaceňuk: Ukrajinská vláda odštartuje snahy o vstup do NATO

Ukrajinská vláda požiada parlament, aby zmenil doterajší neutrálny štatút krajiny a súhlasil s tým, aby sa začala uchádzať o vstup do Severoatlantickej aliancie. Na rokovaní ukrajinskej vlády to dnes vyhlásil premiér Arsenij Jaceňuk.

"Predkladáme ukrajinskému parlamentu návrh zákona o zrušení štatútu neúčasti v blokoch," povedal Jaceňuk, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.

Hlavnou prioritou zahraničnej politiky Kyjeva podľa Jaceňuka zostávajú snahy o členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Podľa nedávneho vyjadrenia predsedu ukrajinského parlamentu Oleksandra Turčynova by Ukrajina chcela vstúpiť do EÚ do piatich rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok