Vodca Hamasu: Najnovší konflikt s Izraelom nebol posledný

TASR
28.8.2014 22:11

Najvyšší predstaviteľ radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Chálid Mašál dnes povedal, že ostatná vojna medzi Izraelom a Hamasom nebola posledná v ich konflikte. Je iba "míľnikom na ceste k nášmu cieľu", uviedol na tlačovej konferencii v katarskej metropole Dauhe, kde žije v exile.

Vodca Hamasu: Najnovší konflikt s Izraelom nebol posledný
SITA

Zdôraznil, že Hamas sa nikdy nevzdá svojich zbraní v rámci nejakej dohody. A uviedol, že vojenský veliteľ Hamasu, ktorého mal tento mesiac zabiť útok izraelského letectva, sa "má dobre". Pri útoku zahynuli manželka a sedemmesačný syn Muhammada Dajfa.

"Toto nie je koniec. Je to iba míľnik na ceste k nášmu cieľu, vieme, že Izrael je silný a pomáha mu medzinárodné spoločenstvo. Nebudeme obmedzovať naše sny ani nepristúpime na kompromisy v našich požiadavkách," citovala Mašálove slová tlačová agentúra Reuters.

Mašál vyhlásil, že Hamas neprestane vzdorovať voči Izraelu, kým nebudú splnené všetky jeho požiadavky, a vyzval Egypt, aby sa správal "bratsky" a otvoril hraničný priechod Rafah s pásmom Gazy. Izrael i Egypt považujú Hamas za bezpečnostnú hrozbu a chcú záruky, že sa do Gazy, úzkeho husto obývaného pásma s 1,8 milióna obyvateľov, nedostanú zbrane.

Vodca Hamasu prezentoval ako víťazstvo Palestínčanov súčasné prímerie v Gaze, ktoré nadobudlo platnosť v utorok. Na nepriamych rokovaniach medzi Izraelom a Palestínčanmi ho sprostredkoval Egypt a je časovo neohraničené. Hamas podľa Mašála nie je proti ľuďom rozličných vierovyznaní a nie je proti židom pre ich náboženstvo. "Náš problém je okupácia a osady," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok