Islamský štát podľa videa surovo zabil 250 zajatých vojakov

TASR TA3
28.8.2014 18:25

Bojovníci Islamského štátu (IS) surovo zabili 250 zajatých sýrskych vládnych vojakov po tom, čo militanti cez víkend dobyli veľkú leteckú základňu v provincii Rakka na severovýchode Sýrie. Ukazuje to video dnes zverejnené na internetovej stránke YouTube, ktoré ako pravé potvrdil bojovník z IS.

Video zachytáva telá desiatok mužov ležiacich tvárou k zemi, ktorí nemajú na sebe nič len spodnú bielizeň. Telá sú vystreté a uložené do dlhého radu, ktorý má podľa odhadov dĺžku desiatok metrov, napísala tlačová agentúra Reuters.
Video zachytáva aj neďalekú ďalšiu kopu tiel navŕšených na seba.

"Dvestopäťdesiat príslušníkov šabíhy, zajatých Islamským štátom v Tabke v provincii Rakka, bolo popravených," uvádza sa v titulku zverejnenom spolu s videom. Slovo šabíha označuje sily verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, proti ktorému islamistickí militanti bojujú.

Bojovník Islamského štátu v Rakke vo vyjadrení prostredníctvom internetu pre agentúru Reuters vyhlásil: "Áno, všetkých sme ich popravili."

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii dnes už skôr informovala, že IS surovo zabila desiatky sýrskych vládnych vojakov, ktorých militanti chytili, keď sa vojaci sťahovali z vojenského letiska Tabka po tom, čo padlo do rúk Islamského štátu.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán označil popravy za "vojnové zločiny". Podobné obvinenie vyjadrila aj vyšetrovacia komisia OSN. Niektorých extrémistov bolo vidieť pochodovať oblasťou s hlavami, ktoré podľa ich slov patrili sýrskym vojakom zabitým v Tabke. Toto príšerné gesto malo zastrašiť odporcov Islamského štátu, uviedla SOHR.

IS dosiahol v nedeľu 24. augusta úplnú kontrolu nad vojenským letiskom Tabka, ktoré bolo poslednou pozíciou sýrskeho režimu v provincii Rakka.
Radikálna sunnitská organizácia IS dosiahla v posledných mesiacoch značné územné zisky na východe Sýrie, keď dobyla väčšinu provincie Dajr az-Zaur, aby tak napojila svoje bašty v Rakke na Irak, kde má základňu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok