Paríž zvažuje výnimky z 35-hodinového pracovného týždňa

SITA
28.8.2014 12:28

Nový francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron zvažuje ponúknuť firmám výnimky zo zákona o 35-hodinovom pracovnom týždni. Reformy na trhu práce môžu zvýšiť dôveru v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny, povedal bývalý bankár v rozhovore, ktorý zverejnil vo štvrtok týždenník Le Poit.

Paríž zvažuje výnimky z 35-hodinového pracovného týždňa
SITA

"Spoločnostiam a sektorom by sme mohli umožniť výnimky z pravidiel o pracovnom čase a odmeňovaní pod podmienkou, že s tým bude súhlasiť väčšina (odborov)," uviedol Macron. Jeho slová narazili na okamžitú kritiku odborov. Šéf odborového zväzu Laurent Berger označil ministrove slová za "chybu". Skrátený pracovný čas, ktorý zaviedla v roku 2000 bývala socialistická vláda, je podľa neho uzavretá téma, o ktorej sa nediskutuje.

Vláda prezidenta Francoisa Hollanda zaviedla niekoľko miernych reforiem na trhu práce, otázku 35-hodinového pracovného týždňa však neotvorila. Tridsaťšesťročný bývalý poradca prezidenta Emmanuel Macron sa stal ministrom hospodárstva tento týždeň. Na poste vystriedal známeho kritika politiky úporných opatrení požadovaných EÚ Arnauda Montebourga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok