Separatisti priznali, že na ich strane bojujú ruskí vojaci

TA3 SITA TASR
28.8.2014 10:38

Konflikt na východe Ukrajiny naberá na obrátkach. Kyjev priznal, že mesto Novoazovsk na juhovýchode krajiny je pod kontrolou povstalcov a žiada Európsku úniu o vojenskú pomoc. Prezident Porošenko aj Severoatlantická aliancia zhodne tvrdia, že na ukrajinské územie vpadli ruské vojská. Údajne ide o tisícky ozbrojených mužov.

Porošenko: Rusko spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zrušil svoju návštevu Turecka, pričom ako dôvod uviedol nasadenie ruských vojakov na východe krajiny.

Porošenko povedal, že v súvislosti s rapídnym zhoršením situácie v Doneckom regióne je teraz jeho miesto v Kyjeve. Vyhlásenie prichádza po tom, čo sa proruskí povstalci zmocnili mesta Novoazovsk a teraz hrozia obsadením Mariupoľu. Úspech povstalcov predstavuje otvorenie nového juhovýchodného frontu. Porošenko preto oznámil, že po novom vývoji zvolal zasadnutie ukrajinskej bezpečnostnej rady. Dodal tiež, že bude žiadať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by sa krízou zaoberalo. "Rozhodol som sa zrušiť svoju pracovnú návštevu Tureckej republiky z dôvodu ostrého zhoršenia situácie v Doneckom regióne..keďže do Ukrajiny priviezli ruských vojakov," povedal ukrajinský prezident.

Strata Novoazovsku predstavuje ranu vládnym silám, keďže ohrozuje veľký prístav Mariupoľ ležiaci západnejšie pozdĺž pobrežia. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko pre agentúru Reuters povedal, že pri Azovskom mori nadobudli pevnú pôdu pod nohami a ich cieľom je prebojovať sa k Mariupoľ. Potvrdil tiež, že v ich radoch bojuje asi 3000 ruských dobrovoľníkov, medzi nimi slúžiaci ruskí vojaci, ktorí majú dovolenku. Rusko, podobne ako predtým v už na anektovanom na Kryme, opakovane odmieta, že by v konfliktnej zóne malo svojich vojakov a ministerstvo obrany sa k správam o ruských tankoch v Novoazovsku odmietlo vyjadriť.

Kyjev od jesene opäť zavedie povinnú vojenskú službu

Ukrajina od tejto jesene opäť zavedie povinnú vojenskú službu. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada obrany a bezpečnosti štátu, ktorá mimoriadne zasadala pre vyostrenie situácie na východe krajiny, kde podľa najnovších informácií bojujú aj ruskí vojaci.

Rada vo vyhlásení informovala, že vojenská služba bude povinná pre mužov vo veku od 18 rokov, neuviedla však, ako dlho budú musieť odvedenci slúžiť. Zdôraznila však, že branci nebudú nasadení do konfliktnej zóny na boj proti povstalcom. Povinnú vojenskú službu zrušil ešte zosadený prezident Viktor Janukovyč v záujme vytvorenia profesionálnej armády.

Hollande skritizoval možnú prítomnosť ruských vojákov na Ukrajine

Francúzsky prezident Françoi sHollande vo štvrtok vyhlásil, že v prípade potvrdenia správ o vstupe ruského vojska na územie Ukrajiny by takýto krok považoval za "netolerovateľný a neakceptovateľný". Zároveň upozornil, že sankcie voči Rusku "ponechá Európa v platnosti alebo ich dokonca sprísni, ak sa eskalácia bude zväčšovať". "Nechcem to, pretože to nie v ruskom ani v našom záujme," povedal Hollandena výročnej konferencii francúzskych diplomatov v Paríži. Rusko sa podľa neho "nemôže nádejať, že bude mocnosťou 21. storočia a pritom nebude dodržiavať pravidlá".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok