Cibulková inkasovala najšokujúcejšiu prehru v kariére

SITA TA3
26.8.2014 23:50

Slovenská tenistka Dominika Cibulková inkasovala najšokujúcejšiu prehru vo svojej doterajšej kariére. V utorok v stretnutí 1. kola dvojhry žien na US Open v New Yorku nasadená dvanástka prehrala s ešte len 15-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Catherine Cartan "CiCi" Bellisovou, až 1208. v renkingu WTA, za 103 minút 1:6, 6:4, 4:6.

Po jednoznačnom otváracom sete v prospech outsiderky Bellisovej nepykala Cibulková v druhom dejstve za to, že premrhala náskok 4:2. V deviatom geme totiž dosiahla ďalší brejk a následne sa presvedčivo dopodávala k pokračovaniu. Na úvod rozhodujúcej časti síce nezužitkovala šancu na príjme, ale v treťom geme nepustila mladučkej vyzývateľke ani fiftín. Vzápätí sa posunula na 3:1, ale nevyhla sa skóre 3:3, ba dokonca 3:4 a servis. V ôsmej hre predviedla Slovenka obrat zo značne nepríjemného skóre 0:30. Následne však nedostala nárok na returne - 4:5. Bellisová potom unikla na 40:0 a zužitkovala druhý mečbal.

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka len potvrdila, že neprežíva športovo najvydarenejšie obdobie: vrátane nezdaru s Češkou Luciou Šafářovou v 3. kole Wimbledonu má v predmetnej fáze zápasovú bilanciu 1:6, pričom jediný úspech pochádza zo súboja s Kanaďankou Francoise Abandovou, vtedy 209. v renkingu.

Bellisová si vybojovala "wild card" prostredníctvom triumfu na národnom šampionáte hráčok do 18 rokov. V juniorskom tzv. kombinovanom renkingu pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) figuruje na 2. priečke. V júni na prípravnom mládežníckom podujatí pred Wimbledonom v Roehamptone pri Londýne nestačila na mladšiu zo sestier Schmiedlových Kristínu.

Rodáčka zo San Francisca Bellisová je najmladšou víťazkou zápasu na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických od sezóny 1996, keď Ruska Anna Kurnikovová uspela vo veku 15 rokov a 93 dní. Američanka bude mať na konci podujatia 15 rokov a 152 dní. Bellisová je najmladšou aktérkou v "main draw" na veľkej štvorke od parížskeho Roland Garros 2005 a vystúpenia domácej Alizé Cornetovej (15 rokov a 133 dní) a priamo na US Open od edície 2004 (vtedy ešte Bulharsko reprezentujúca Sesil Karatančevová - 15 rokov a 34 dní, resp. Češka Nicole Vaidišová - 15 rokov a 141 dní).

Bellisová si v 2. kole si zmeria sily s úspešnou z duelu Zarina Dijasová (Kaz.) - Lesia Curenková (Ukr.). Figuruje aj medzi adeptkami na štart v juniorskej súťaži. Cibulková sa prihlásila aj na seniorskú štvorhru po boku Chorvátky Mirjany Lučičovej-Baroniovej. Zo singla si odnáša 10 bodov do renkingu a štartovné 35 754 amerických dolárov.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková ani trochu neprospela svojej ambícii kvalifikovať sa na októbrový výberový koncoročný šampionát WTA Finals v Singapure pre osem najlepších v bodovaní "Race". Na prahu US Open bola na 10. priečke v hodnotení, v nadčasovejšom poradí pre nasadzovanie jej patrí 13. pozícia.

Pre finalistku rovnako hodnotných januárových melbournských Australian Open Cibulkovú zostáva osobným maximom v lokalite Flushing Meadows štvrťfinále spred štyroch rokov. Vlani sa rovnako ako teraz lúčila v 1. kole, nestačila na Ukrajinku Elinu Svitolinovú. 

Dvojhra žien - 1. kolo: 
Catherine Bellisová (USA) - Dominika Cibulková (SR-12) 6:1, 4:6, 6:4 za 103 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok