Izrael a Palestínčania dosiahli dohodu o prímerí

SITA TA3
26.8.2014 17:59

Izrael a Palestínčania v utorok dosiahli dohodu o prímerí s cieľom ukončiť sedem týždňov bojov v Pásme Gazy. Informoval o tom hovorca palestínskeho hnutia Hamás Sámí Abú Zuhrí. Oficiálne oznámenie poskytne Egypt, kde sa mierové rokovania konajú.

"Obe strany dosiahli dohodu. Teraz čakáme na oznámenie Egypta, ktorý určí nultú hodinu prímeria," vyhlásil Zuhrí. Izraelská vláda sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadrila.

Dohoda vyzýva na zastavenie všetkých násilností, na okamžité otvorenie zablokovaných hraničných prechodov v Pásme Gazy ako aj na rozšírenie zóny rybolovu pre obyvateľov pásma v Stredozemnom mori. V druhej fáze implementácie dohody, ktorá sa má začať asi o mesiac, Izrael a Palestínčania majú začať rokovať o výstavbe prístavu v Gaze ako aj o prepustení väzňov z hnutia Hamás na okupovanom Západnom brehu. Izrael tiež požaduje záruky, že do Pásma Gazy sa nebudú pašovať zbrane.

Židovský štát spustil ofenzívu 8. júla s cieľom ukončiť neprestajné ostreľovanie svojho územia z Pásma Gazy. Konflikt si doteraz vyžiadal 20129 mŕtvych na Palestínskej strane vrátane 490 detí. Izrael prišiel o 64 vojakov a štyroch civilistov. V Pásme Gazy ušlo pred náletmi z domovov až 540 000 Palestínčanov.

Egypt a Abbás potvrdili prímerie v pásme Gazy s platnosťou od 18.00 h SELČ

Hamas a Izrael uzavreli dohodu o prímerí v pásme Gazy, ktoré začne platiť dnes o 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ), informovali dnes egyptská štátna televízia a štátna tlačová agentúra MENA. S rovnakým vyhlásením vystúpil v televíznom príhovore aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

Potvrdili tak predchádzajúce vyjadrenie hovorcu Hamasu, podľa ktorého Egypt vyjednal časovo neohraničené prímerie.

Izrael odsúhlasil prímerie v Pásme Gazy

Izrael pristúpil na dlhodobé prímerie v Pásme Gazy sprostredkované v utorok Egyptom, ktoré podľa vyjadrení egyptských a palestínskych predstaviteľov začalo platiť už o 19. hodine miestneho času (18:00 SELČ). Bez uvedenia podrobností o tom informoval nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Izraela, podľa ktorého vláda prijala "egyptský návrh na úplné a časovo neohraničené prímerie".

Aj po uvedenom termíne sa v južnej časti krajiny ozývali sirény varujúce pred raketovou paľbou z Pásma Gazy. Podľa hovorkyne izraelskej armády však zatiaľ nebolo jasné, či na územie dopadli nejaké ďalšie rakety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok