Ropu vieme podľa Fica nahradiť aj v prípade zastavenia dodávok

SITA TA3
25.8.2014 17:05

Slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať zastavenia dodávok ruskej ropy cez Ukrajinu. Po pondelňajšom stretnutí s predstaviteľmi spoločnosti Transpetrol to uviedol premiér Robert Fico.

Podľa neho sa môžeme v prípade zastavenia alebo obmedzenia dodávok ropy z Ruska spoliehať nielen na zásoby ropy a ropných produktov, ale aj na ropovod Adria.

Ropovod Adria spája Slovensko s Maďarskom. Spoločnosti Slovnaft, MOL a Transpetrol v súčasnosti pracujú na jeho rekonštrukcii. V novembri by sa tak mala jeho kapacita zvýšiť zo súčasných 3 mil. ton ropy ročne na 6 mil. ton. "To by úplne pokrylo potreby Slovenska,“ podotkol Fico. Na obdobie zhruba siedmich mesiacov sa podľa neho môžu slovenskí spotrebitelia spoliehať aj na zásoby ropy a ropných produktov.

Ak sa Ukrajina rozhodne zastaviť dodávky ropy na Slovensko, mali by sa podľa predsedu vlády slovenskí motoristi pripraviť na zvyšovanie cien pohonných látok. "Zastavenie dodávok ropy z Ukrajiny by znamenalo tlak na ich ceny,“ konštatoval Fico. Pri ropnej kríze by Slovensko ako štát stratilo podľa neho nemálo finančných prostriedkov, keďže ropa z ropovodu Adria by bola drahšia a zastavil by sa aj hlavný biznis Transpetrolu, teda dodávka komodity ďalej na západ.

V súčasnosti sú dodávky ruskej ropy cez Ukrajinu na Slovensko v riadnom režime. Podľa slov predsedu predstavenstva Transpetrolu Ivana Krivosudského, dodávky ropy sú "veľmi stabilné“.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok