Americká armáda zvažuje možnosti proti Islamskému štátu v Sýrii

SITA TA3
25.8.2014 16:25

Spojené štáty už pripravujú vojenské možnosti nátlaku na extrémistickú skupinu Islamský štát v Sýrii. V pondelok to povedal Ed Thomas, hovorca náčelníka generálneho štábu americkej armády, generála Martina Dempseyho.

Americká armáda zvažuje možnosti proti Islamskému štátu v Sýrii
SITA/AP

Dodal, že USA zatiaľ neplánujú rozšírenie operácie proti islamistom, ktorá pozostáva z cielených náletov na severe Iraku. "Centrálne velenie pripravuje možnosti proti Islamskému štátu v Iraku a v Sýrii, ktoré zahŕňajú viaceré nástroje vrátane náletov," vyhlásil Thomas. Jeho slová potvrdili ďalší dvaja nemenovaní predstavitelia rezortu obrany, obaja však zdôraznili, že zatiaľ nehrozí žiaden vojenský zásah v Sýrii. Na agresívnejší postup voči sunnitským povstalcom v Iraku a Sýrii vyzývajú v USA najmä republikánski poslanci, podľa ktorých umiernenosť voči Islamskému štátu ohrozuje Spojené štáty.

Na spoluprácu Západu a Sýrie v boji proti Islamskému štátu vyzval v pondelok aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Západné a arabské krajiny by podľa neho mali prekonať svoj odpor k sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Assadovi a spolupracovať s ním v boji proti extrémistom. Šéf ruskej diplomacie je presvedčený, že Spojené štáty urobili v súvislosti s Islamským štátom tú istú chybu ako v prípade al-Kájdy, ktorú vytvorili v 80. rokoch Američanmi podporovaní povstalci bojujúci proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu. Sýrska vláda v pondelok oznámila, že je pripravená spolupracovať v boji proti medzinárodnému a regionálnemu teroru, no tieto snahy musia byť s ňou koordinované. Lavrov v tomto Damask opäť podporil a povedal, že prípadný útok proti Islamskému štátu na území Sýrie sa musí uskutočniť v spolupráci s tamojšou legitímnou vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok