Ruskí vojaci pod maskou separatistov prekročili hranicu, tvrdí Kyjev

TASR TA3
25.8.2014 15:43

Ruskí vojaci "pod maskou" separatistov prekročili dnes hranice na juhovýchode Ukrajiny s desiatimi tankami a dvoma obrnenými pechotnými vozidlami. Informoval o tom hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. Podľa neho chce Rusko otvoriť nový front.

Ruskí vojaci pod maskou separatistov prekročili hranicu, tvrdí Kyjev
SITA/AP

"Ráno došlo k pokusu ruskej armády pod maskou bojovníkov z Donbasu otvoriť novú oblasť vojenskej konfrontácie na juhovýchode Doneckej oblasti," citovala Lysenka agentúra Reuters.

Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na zástupcu veliteľa provládneho práporu Azov Ihora Mosijčuka informovala o "invázii veľkého počtu tankov, raketových systémov Grad a húfnic".

Mosijčuk podľa Ukrinformu na Facebooku napísal: "Totálna invázia. Túto informáciu plne potvrdila pohraničná stráž a dobrovoľníci. Pri obciach Marčenko a Ščerbak neďaleko Novoazovska približne 30 tankov so znakmi Ruskej federácie pod symbolmi samozvanej Doneckej ľudovej republiky prekročilo ukrajinsko-ruské hranice. Tento konvoj obrnených vozidiel smeruje k obciam Teľmanove a Amvrosijivka," napísal Mosijčuk.

Podľa agentúry Ukrinform došlo k ofenzíve na mestá Novoazovsk a Mariupoľ ležiace pri Azovskom mori.

Fínsko podozrieva ruské vojenské lietadlo z narušenia svojho vzdušného priestoru

Fínske ministerstvo obrany má podozrenie, že ruské vojenské lietadlo dnes preniklo do fínskeho vzdušného priestoru bez povolenia. Ide už o druhé takéto narušenie za posledné tri dni, informovalo ministerstvo.

Fínska pohraničná stráž preveruje a analyzuje dnešné údaje v súvislosti s možným narušením vzdušného priestoru, dodalo ministerstvo bez uvedenia ďalších podrobností.


Fínsko obvinilo Rusko z podobného narušenia aj v sobotu 23. augusta, čo ministerstvo vnútra v Moskve poprelo.


Fínsko obvinilo Rusko z prieniku do svojho vzdušného priestoru štyrikrát odvtedy, ako vo februári vypukla ukrajinská kríza. Pohraničná stráž dospela k záveru, že dva prípady v máji boli pravdepodobne neúmyselné.


Severský štát má s Ruskom 1300 kilometrov dlhú spoločnú hranicu a so svojím bývalým vládcom udržiava vo všeobecnosti srdečné vzťahy, ale fínske ozbrojené zložky údajne posilnili stráženie a sledovanie hranice pre ukrajinskú krízu, informovala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok