V Donecku donútili pochodovať zajatých ukrajinských vojakov

TASR TA3
25.8.2014 09:45

Väčšina Ukrajiny v nedeľu oslavovala 23. výročie získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu. V Donecku na východe krajiny však proruskí separatisti donútili zajatých ukrajinských vojakov pochodovať po hlavnej ulici pred zrakmi stoviek civilistov, napísal denník Kyiv Post.

V Donecku donútili pochodovať zajatých ukrajinských vojakov
SITA/AP

Separatisti, ktorí tvrdia, že majú vyše 1000 rukojemníkov, verejne oznámili, že podujatie bude prebiehať súbežne s vojenskou prehliadkou v Kyjeve. Akciu nazvali "protifašistická manifestácia".

Videá a fotografie z centra Donecka ukazujú niekoľko desiatok mužov v uniformách, vojnových zajatcov, ktorí kráčajú po ulici a z oboch strán ich sprevádzajú ozbrojenci.

Stovky civilistov na okraji cesty zajatcov častovali nadávkami a skandovali slogany ako "fašisti". Taktiež žiadali, aby si kľakli na kolená. Niektorí na vojakov hádzali múku, vajíčka a fľaše.


Za zástupom ukrajinských vojakov išli polievacie autá, ktoré čistili cestu. Podľa Kyiv Post išlo jasný odkaz na pochod zajatých nemeckých vojakov v Moskve z roku 1944, keď cestu po nich tiež symbolicky umyli polievacie autá.


Poníženie zajatcov sa odohralo v čase bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na juhovýchode Ukrajiny, ktoré trvajú už päť mesiacov, pripomenul Kyiv Post.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok