Ricciardo v Belgicku s tretím víťazstvom v sezóne

SITA
24.8.2014 16:29

Jazdec tímu Red Bull Daniel Ricciardo sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Belgicka formuly 1. Austrálsky pretekár triumfoval na treťom podujatí v tohtoročnom seriáli majstrovstiev sveta a na druhom po sebe.

Ricciardo v Belgicku s tretím víťazstvom v sezóne
SITA/AP

Na najvyšší stupienok na pódiu sa postavil aj takmer pred mesiacom v Maďarsku. "Keď tak dlho vediete v pretekoch, ide len o to, aby ste vydržali čo najdlhšie. Je to viac o kontrolovaní si pozície a časov na kolo. Po tretej zastávke v boxoch som musel jazdiť rýchlo a čisto," uviedol Ricciardo.

Na druhom mieste skončil Nico Rosberg z Mercedesu, ktorý nezužitkoval štart z pole position. Rodák z Wiesbadenu doplatil na kolíziu s tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom v 2. kole a musel absolvovať neplánovanú zastávku v boxoch. Brit bol ďaleko vzadu a napokon preteky nedokončil. "Mal som dobrú šancu a pokúsil som sa predbehnúť Lewisa. Nanešťastie prišlo k dotyku. Musím sa na to pozrieť v televízii a potom sa k tomu budem vyjadrovať," povedal Rosberg.

Tretiu pozíciu obsadil Valtteri Bottas z tímu Williams, ktorý si vybojoval štvrté pódiové umiestnenie v ročníku. Tretí bol aj v Rakúsku a potom dvakrát po sebe druhý vo Veľkej Británii a Nemecku. Sympatický výkon podal aj Kimi Räikkönen z Ferrari, fínsky pilot s prezývkou "Iceman" po prvý raz v sezóne získal v pretekoch viac bodov ako jeho kolega Fernando Alonso. Ten bol ôsmy. Úradujúci a štvornásobný šampión Sebastian Vettel z Red Bullu sa musel uspokojiť s piatym miestom.

V celkovom poradí vedie naďalej Rosberg pred Hamiltonom, jeho náskok sa však zvýšil na 29 bodov. Tretie miesto patrí Ricciardovi, ktorý zaostáva za lídrom o 64 bodov. Najbližšia veľká cena sa uskutoční o dva týždne v talianskej Monze.

Rosberg na štarte zaspal a ešte pred prvou zákrutou sa pred neho dostal kolega Hamilton. Dopredu sa však tlačil Vettel a takmer sa dostal aj na prvé miesto, ale vyšiel z trate a klesol na tretiu pozíciu. V 2. kole došlo ku kolízii v tíme Mercedes: Rosberg v snahe predstihnúť Hamiltona zavadil predným krídlom o ľavé zadné koleso kolegovho monopostu a spôsobil mu defekt, pričom sám sebe poškodil vozidlo. Rosberg v 9. kole zamieril k mechanikom na výmenu predného krídla a do čela sa dostal Ricciardo. Austrálčan mal v polovici veľkej ceny vyše desaťsekundový náskok pred Bottasom, na tretie miesto sa medzičasom prepracoval Rosberg. Nemec sa dostal aj pred Fína a približne 15 kôl pred koncom sa ocitol o tri a pol sekundy za Ricciardom. Pilot Red Bullu si stále udržiaval svoj náskok, navyše Rosberg v 35. kole zamieril do boxov. Jazdec Mercedesu sa ešte pokúšal dohnať stratu, ale Ricciardo sa napokon radoval z tretieho víťazstva v sezóne. 

Výsledky - Veľká cena Belgicka - nedeľa: 1. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 1:24:36,556 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +3,383 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +28,032, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +36,815, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +52,196, 6. Kevin Magnussen (Dán.) McLaren +52,262 

Poradie MS (po 12 z 19 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 220 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 191, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 156, 4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 119, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 110, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 98 

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 411 bodov, 2. Red Bull 254, 3. Ferrari 158, 4. Williams 150, 5. McLaren 111, 6. Force India 100

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok