Ukrajina napriek kríze na východe oslavuje výročie svojej nezávislosti

TA3,TASR,SITA
24.8.2014 07:40

Niektorí Ukrajinci kritizovali organizátorov za vojenskú prehliadku, ktorá je súčasťou programu. Prehlušili ich však hlasy nacionalistov.

Porošenko sľúbil navýšenie rozpočtu na obranu

KYJEV 24. augusta (SITA/AP) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedeľu ohlásil zvýšenie rozpočtu v krajine asi o polovicu. Urobil tak počas osláv 23. výročia vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu. Porošenko chce dať na obranu do roku 2017 dodatočných asi 40 miliárd hrivien, teda v prepočte asi 2,2 miliardy eur. Prezident to zdôvodňuje tým, že krajina si musí "zvyknúť" na to, že jej neustále bude hroziť útok.

"Je jasné, že v dohľadnej budúcnosti sa bude nad Ukrajinou, bohužiaľ, vznášať neustála vojenská hrozba," vyhlásil. "A musíme sa s tým nielen naučiť žiť, ale byť takisto pripravení na obranu nezávislosti našej krajiny," dodal Porošenko počas prejavu v Kyjeve.

Ukrajina svoju nezávislosť v nedeľu oslavuje rozsiahlou vojenskou prehliadkou v hlavnom meste Kyjev. Armádnu techniku vystavujú aj na Námestí nezávislosti, kde sa začali demonštrácie vedúce k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča. Udalosti neskôr viedli k anexii Krymu Ruskom a vypuknutiu povstania na východe Ukrajiny zo strany tamojších proruských separatistov.


zajatci.jpg

Separatisti v Donecku ukázali zajatých ukrajinských vojakov

Proruskí separatisti v nedeľu pochodovali centrom obsadeného východoukrajinského Donecka. Miestnym obyvateľom pritom ukazovali aj zajatých vojakov z radov armády riadenej z Kyjeva. Okolostojaci ľudia na nich pokrikovali rôzne hanlivé heslá a skandovali "Fašisti!". "Práve máme možnosť sledovať ľudí, ktorých sem poslali, aby nás zabili," prihováral sa divákom prostredníctvom megafónu jeden zo separatistov a skandoval: "My sme Rusi!"

Incident sa stal v čase, keď si Ukrajina v hlavnom meste Kyjev pripomína 23. výročie vyhlásenia nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991. Prezident Petro Porošenko v snahe potlačiť povstanie na východe Ukrajiny v rovnaký deň ohlásil až 50-percentné navýšenie armádneho rozpočtu. Do ozbrojených síl chce v rokoch 2015 až 2017 investovať dodatočných 40 miliárd hrivien, teda v prepočte viac ako 2,2 miliardy eur.


Pápež František sa modlil s veriacimi osobitne za Ukrajinu

Za Ukrajinu sa dnes s tisíckami veriacich z rôznych končín sveta osobitne modlil počas tradičnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne pápež František.

Pri príležitosti ukrajinského Dňa nezávislosti najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi uviedla, že jeho myšlienky patria dnes osobitne Ukrajine, ktorá oslavuje štátny sviatok.

"Drahí bratia a sestry, moje myšlienky dnes smerujú osobitne k milovanej Ukrajine, ktorá dnes slávi svoj národný sviatok, ku všetkým jej synom a dcéram, k ich túžbam po mieri a pokoji, ktoré sú ohrozené situáciou napätia a konfliktu bez náznakov utíchnutia, čo spôsobuje mnoho utrpenia civilnému obyvateľstvu. Zverme Pánu Ježišovi a Panne Márii celú túto krajinu a zjednoťme sa v modlitbe predovšetkým za obete, za ich rodiny a tých, čo trpia. Dostal som list od jedného biskupa, ktorý hovorí o všetkej tejto bolesti. Modlime sa spoločne k Panne Márii za túto milovanú ukrajinskú zem v deň jej štátneho sviatku," citoval pápežove slová Vatikánsky rozhlas.

Spolu s prítomnými sa potom pápež František pomodlil na tento úmysel modlitbu Zdravas. Zakončil ju vzývaním: "Mária, Kráľovná pokoja, oroduj za nás!"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok