USA rozšíria vojenské akcie proti Islamskému štátu

TASR
22.8.2014 22:07

Spojené štáty sú pripravené podniknúť ďalšie kroky proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), ktorí v Sýrii brutálne zavraždili amerického novinára Jamesa Foleyho. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

USA rozšíria vojenské akcie proti Islamskému štátu
SITA/AP

Americké letecké útoky na ciele IS sa dosiaľ obmedzovali na územie Iraku; americkí predstavitelia však teraz uvažujú o presune operácií namierených proti IS aj do Sýrie, kde má táto organizácia väčšinu svojich základní.

Zástupca americkej poradkyne pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes novinárom povedal, že Spojené štáty sú pripravené prijať ďalšie opatrenia na ochranu životov amerických občanov a dodal, že IS je dnes nebezpečnejší ako pred šiestimi mesiacmi.

Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinárovi odrezal hlavu, zatiaľ nie je známa. Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana.

Muž vo videozázname uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok