Berlín zamietol vykopanie Leninovej hlavy

SITA
22.8.2014 11:20

Berlínske úrady zamietli žiadosť predstaviteľov múzea, ktoré pre svoju plánovanú historickú výstavu žiadalo povolenie na vykopanie hlavy žulovej sochy zakladateľa niekdajšieho Sovietskeho zväzu Vladimira Iljiča Lenina.

Berlín zamietol vykopanie Leninovej hlavy
ČTK/PICTURE ALLIANCE

Podľa vo štvrtok zverejnených slov riaditeľky výstavy Andrey Theissenovej úrad pre ochranu pamiatok uviedol, že žulovú hlavu nevedia lokalizovať a celý proces vykopávania by bol príliš náročný. Theissenová to odmieta a tvrdí, že presne vedia, kde 3,5 tony vážiaca Leninova hlava je. Dôvody zamietavého stanoviska oficiálne známe nie sú, no mesto údajne nechce vystaviť sochu bez ďalších častí. Navyše Leninova podobizeň stále vzbudzuje emócie v meste, ktoré bolo po druhej svetovej vojne múrom rozdelené na komunistickú a kapitalistickú časť.

Takmer 20-metrovú Leninovu sochu v Berlíne odstránili v roku 1992, teda dva roky po páde Berlínskeho múru. Následne ju rozpolili na desiatky častí a zakopali v lesoch neďaleko mesta. Lenin sa považuje za zakladateľa Sovietskeho zväzu. Stál na čele boľševickej revolúcie z roku 1917 v cárskom Rusku, ktoré o rok neskôr podpísalo mier s Nemeckým cisárstvom a vystúpilo z prebiehajúcej prvej svetovej vojny. Lenin má na svedomí aj masové vyvražďovanie obyvateľstva, násilnú kolektivizáciu či prenasledovanie duchovných. Na čele ZSSR pôsobil do svojej smrti v roku 1924. Dodnes je zabalzamovaný a jeho telo vystavujú v mauzóleu na moskovskom Červenom námestí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok