Nemecko povolí predaj divízie RWE ruským investorom

22.8.2014 10:11

Nemecké ministerstvo hospodárstva schváli predaj firmy DEA, ktorá je ropnou a plynárenskou divíziou energetického koncernu RWE, ruskej skupine investorov Letter One. Stane sa tak aj napriek napätiu medzi Ruskom a západnými krajinami v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

Nemecko povolí predaj divízie RWE ruským investorom
SITA

Pre agentúru Reuters to uviedli dva zdroje oboznámené s problematikou.

Nemecké ministerstvo hospodárstva v júni informovalo, že prehodnocuje, či zablokuje dohodu o predaji aktív skupine investorov na čele s ruským oligarchom Michailom Fridmanom. Transakcia má hodnotu 5,1 mld. eur a správy o nej zverejnili v marci. Situáciu odmietol komentovať nemecký rezort hospodárstva, a taktiež Letter One a RWE.

Nemecká vláda mohla teoreticky využiť klauzulu v zahraničnoobchodnej legislatíve, ktorá umožňuje zablokovať dohodu o prevzatí v prípade, že je hrozbou pre „verejnú bezpečnosť a poriadok“. Bol by to však bezprecedentný krok. Spoločnosť RWE už skôr uviedla, že očakáva spečatenie dohody ešte v tomto roku. Celú transakciu už schválili regulačné

Skupina RWE pôsobí aj na Slovensku. Od roku 2003 ovláda 49-percentný podiel v distribučnej spoločnosti Východoslovenská energetika, a. s. (VSE). Zvyšný podiel VSE ovláda Fond národného majetku SR, akcionárske práva však vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Od roku 2008 na slovenskom trhu s plynom pôsobí aj RWE Gas Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok